Põlevkivisektor mõjutab ka tervist

Katrin Uuspõld
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põlevkivi kaevandamise ja kasutamisega kaasnevad ­mõjud elanikkonnale on olemas.
Põlevkivi kaevandamise ja kasutamisega kaasnevad ­mõjud elanikkonnale on olemas. Foto: Ants Liigus/Pärnu Postimees

Ei saa väita, et põlevkivi kaevandamine vähendab inimeste eluiga, küll aga on Ida-Viru inimeste tervis kehvem kui muude Eesti piirkondade elanikel. Sel aga on rohkesti põhjuseid, selgus äsja valminud põlevkivisektori tervisemõjude uuringust.

Uuringu analüüsi juhtinud Tartu ülikooli keskkonnatervishoiu dotsent Hans Orru ütles, et temaga ankeetküsitluslehtede tagastamiseks ühendust võtnud idavirulaste seas kohtas ta kahte äärmust: ühed, kes olid mures, et uuringu tulemusel pannakse sealne tööstus kinni, ning teised, kes tundsid end haigena ja olid veendunud, et just põlevkivitööstus on nende tervisehädade taga.

“Eesti põlevkivisektor on maailmas unikaalne, nii ka sellega seotud terviseprobleemid,” nentis Orru ja lisas, et selle uuringuga on saadud andmebaas, mis võimaldab edaspidi teha veelgi täpsemaid analüüse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles