Priitahtlikkusest elav pood

Katrin Uuspõld
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Katri Kaldaru ja Hille Suuman kaupluse vilditud maskoti Maheda Mehega, kelle joonistas poe logoks kaupluse algusaegadel Katri poeg.
Katri Kaldaru ja Hille Suuman kaupluse vilditud maskoti Maheda Mehega, kelle joonistas poe logoks kaupluse algusaegadel Katri poeg. Foto: Marianne Loorents

Rakvere ökopood Mahe Mees on saanud viieaastaseks, jõudnud selle ajaga kolm korda kolida ning jäänud ellu, kuna omanik ja müüja on valmis palgata tööd tegema. Miks küll?

Kui Katri Kaldaru viis aastat tagasi Vaala keskuses Maheda Mehe uksed avas, siis olid selle põhjuseks ta oma väikesed lapsed – naine tahtis neid toita puhta toiduga. Ja kui tootjatega niikuinii suhted sisse seatud, miks mitte pakkuda mahetoitu ka teistele soovijatele.

“Elu on meil lihtsam suuresti tänu mõnele tublile härrale, kes poe sünnist peale iga nädal oma pere toidukorvi meie poes täidavad,” räägib Katri Kaldaru.

Viie aasta jooksul on Mahe Mees tegutsenud Vaala keskuses ja vanalinna koolis, kust aasta eest kolis maja võrra edasi avaramale pinnale, asudes nüüd Pikas tänavas endise trükikoja ruumides ja olles kaupluse Viru Käsitöö naaber.

Poest võib leida lisaks kohalikule mahetoidule suures valikus ökokosmeetikat ja -puhastusvahendeid.

“Tellime neid otse maaletoojatelt,” märgib Katri Kaldaru ja lisab, et poodi kaupa müüki võttes eelistavad nad ettevõtteid, kes on valmis jagama vastutust.

“Näiteks Kulina Veski hakkas jahu jahvatama ja tõi meie poodi terve oma tootevaliku – vaatame, kuidas läheb. Ja mis ei lähe, anname tagasi. Paljud tootjad on aga nahaalsed, annavad kauba, ja kui ma seda maha ei müü, siis on see minu probleem. Selles mõttes eelistame tootjaid, kes on paindlikud,” selgitab ta.

Puuviljad on nädalase ettetellimisega Ökosahvrist, piimatooted Pajumäe Piimast ja Saida farmist, lihatooted Märjamaa Lihatööstusest – nõnda värske kaup seisma ei jää. Neile, kes piima ei talu, pakutakse riisipiimast jäätist ja mahlapulki, valikus on ka kitsepiimajäätis ning esimesena Rakveres hakati müüma LaMuud.

“Üldiselt on igal kliendil oma sortiment. Kuna oleme nii väike pood, siis on meil kliendipõhine tellimine. Keegi tellib puuviljad, keegi tellib juurviljad, keegi ostab ainult kaerahelbeid,” räägib Kaldaru ja toob näiteks, et kuna üle tee on lihapood Oma Põrsas, siis paljud selle kliendid tulevad ja ostavad Mahedast Mehest näiteks linnasejahu või kaerahelbeid. “Enamasti on need eakamad inimesed, kel on veel meeles, kuidas päris asjad maitsesid, ja kes oskavad seda hinnata,” täpsustab ta.

Küsimusele, millisel kaubal on praegu hea minek, vastab Katri Kaldaru, et Eesti tatral ja kookosrasvadel. “Äntu Mõisast oleme võtnud prooviks kolme sorti mune: suuri, keskmisi, väikesi. Mõni ostja, kes armastab keedumuna, võtab suuri, kes küpsetab, väikesi,” mainib ta väikest uuendust.

Samuti küsitakse tihti superfood’e: chia-seemneid, kanepiproteiini, maca-pulbrit. “Vahepeal olid goji-marjad [taralõnga marjad – toim.] väga populaarsed. Aga see sõltub hooajast. Näiteks kui “Terevisioonis” räägitakse mingist superfood’ist, siis tullakse seda kohe poodi küsima. Tuhin võib kesta kuu või kaks, kuni tuleb uus asi peale,” räägib Kaldaru.

“Tulu meil ei ole, vaatame, et saame ots otsaga kokku,” tunnistab Kaldaru ja ütleb, et mõnigi kord on ta väsinuna mõelnud poe kinni panna. “Aga siis tuleb poodi väike terve põnn, kelle ema hakkas meie poes käima juba siis, kui oli lapseootel. See tuletab meelde, et sellise poe pidamine on tähtis, peab andma inimestele võimaluse valida puhtad tooted. Ükskord tuli näiteks vanahärra, kes näitas oma terviseraportit ja teatas uhkelt: vaata, mul on noore mehe vererõhk. Või laps, kes oli kärnas, on saanud tervise korda, sest tal vahetati välja toit või pesuvahendid.

Eriti lähevad südamesse need vanemad, kelle laps on krooniliselt haige ja kes ei teeni suuri summasid, aga ikkagi tulevad nad ja ostavad oma lapsele kaks toiduasja nädalas. Selline tagasiside ja teadmine innustavad,” kõneleb Maheda Mehe perenaine.

Mahe Mees on pidanud plaani avada ka mahekohvik. Täpsemalt küpsesid kohvikuplaanid Hille Suumani peas, kes oli alguses poes müüjapalgal ja teeb nüüd seda tööd vabatahtlikuna.

Et kohvikuprojekt ei ole väljastpoolt rahalist toetust saanud, on see mõte praegu varna pandud. Küll avatakse kohvik sel nädalavahetusel laadapäevadeks: pakutakse enda tehtud soolaseid ja magusaid pirukaid, pannkooke, leiba, suppi ja joogipoolist.

Maheda Mehe pood koos OTTi võrgustikuga kolib “Maailma parima küla” etenduste ajaks aga Rakvere Rahvaaeda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles