Käsmu kauneid kontserte saatis enneolematu menu

Aarne Mäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mitmel õhtul oli 3000 inimest mahutav kontserdiplats puupüsti rahvast täis.
Mitmel õhtul oli 3000 inimest mahutav kontserdiplats puupüsti rahvast täis. Foto: Aarne Mäe

Juuniõhtutel Käsmus merekaldal peetud kaunite kontsertide sari on läinud nii menukalt, et korraldajad on pidanud kavva võtma isegi kaks lisakontserti.

Kontsertide programmi eest seisev Villu Veedla ütles, et kauneid kontserte korraldatakse suve hakul Käsmu meremuuseumi taga juba seitsmendat aastat ning tänavu on olnud nende vastu kõige suurem huvi.

“Programm on tugev ja kontseptsioon paigas,” oli ta rahul. “Kui varem seostati seda üritust Viru Folgiga, siis nüüd püüame ikka eraldiseisva ettevõtmisena välja näha.”

Villu Veedla rääkis, et esinejad valiti ühelt poolt nende populaarsuse järgi, teisalt aga on tähtis ka ühtne kontseptsioon. “Et nad täiendaksid üksteist ja asi oleks stiilipuhtam, varem on olnud rohkem seinast seina,” lausus Veedla ja lisas, et seekord läbib üritust päikesemotiiv.

Korraldajate sõnul on inimesed kiitnud, et tänavu on nii head artistid, et nende vahel on raske valida, sestap on enneolematult palju ostetud ka passe, sest nõnda saab näha kõiki artiste. Enim meelitasid huvilisi kohale Vallatud Vestid ja Kõrsikud ning Curly Strings, kel tuli anda ka lisakontsert. Kõigis neis puntides võib näha-kuulda ka virumaiseid muusikuid – Tanel Padarit, Bonzot ja Taavi Nillerit. Veel olid kaheksa juuniõhtu kestel programmis Riho Sibul ja Mari Jürjens, Dagö, C-Jam, Lenna Kuurmaa ja Vaiko Eplik.

Plats mahutab 3000 inimest ning just üleeilse Vallatute Vestide ja eilse Curly Stringsi kontserdi publik oli selle piiri peal.

Peep Veedla, kes on ka augustis peetava Viru Folgi korraldaja, rääkis, et kui eelmisel korral oli folgifestival saami-, siis tänavune tuleb Taani-teemaline.

“Kuna meil on põhjamaine festival, valikuid palju pole,” ütles Peep Veedla. “Taani esinejaid eraldi polegi varem käinud, nii et see on olnud vähem ekspluateeritud põhjamaa.”

Veedla kiitis meeldivat koostööd Taani saatkonnaga ning lisas, et kuulda saab nii Taani folk metal'it kui ka elektroonilist folki. Lisaks on peol muudki Taani-teemalist.

Eesti bändidest on kaheksandal Viru Folgil kohal meie folk metal'i esinumber Metsatöll, kes on Käsmus folgil juba kolmandat korda. Peol annab kontserdi oma 25 aasta juubelit tähistav Folkmill, nemad on Viru Folgil ka korra varem üles astunud.

Esimest korda lustib Käsmus suviselt lahe L'Dorado.

Viru Folk ja Pärna festival said kvaliteedimärgi

Teisipäeval andis kultuuriministeeriumi kunstide asekantsler Hillar Sein üle EFFE kvaliteedimärgid, teiste seas said selle Priit Pärna animafilmifestival ja Käsmus peetav Viru Folk.

“Meil on hea meel öelda, et kvaliteedimärgi pälvinud moodustavad esimese EFFE generatsiooni festivalidest, mis seisavad kunstilise kvaliteedi eest ning millel on nii kohalikul kui rahvusvahelisel tasandil määrav tähtsus,” ütles EFFE rahvusvahelise žürii esimees Vincent Bau­driller.

Eesti festivale hindasid neli Eesti eksperti, kes edastasid oma hinnangu rahvusvahelisele žüriile lõpliku valiku tegemiseks. Kvaliteedimärgi kriteeriumideks on kunstiline pühendumus, kogukonna kaasamine ning festivali rahvusvaheline väljavaade.

Eestist sai selle kvaliteedimärgi 24 festivali.

Festivalid

  • EFFE – Europe for Festivals, Festivals for Europe ("Euroopa festivalidele, festivalid Euroopale") on Euroopa parimaid festivale koondav portaal nii publikule kui korraldajatele. Rahvusvaheline festivaliplatvorm koondab ja ühendab 31 riigist 761 festivali, mis on pühendunud kunsti arendamisele, kogukonna kaasamisele ja euroopalikele väärtustele.
  • EFFE ootab inimesi üle maailma uudistama värsket infot Euroopa festivalide kohta. Veebipõhine 2015.–2016. aasta Euroopa festivalide kataloog on kättesaadav suve hakul. Paberkandjal EFFE kataloogi esitletakse käesoleva aasta sügisel toimuval suurejoonelisel festivalide galal Pariisis. Lisainfo: www.effe.eu.
  • Priit Pärna animafilmifestival sai alguse 2012. aastal Tapal ning kutsuti ellu rahvusvaheliselt tunnustatud Eesti ­animafilmirežissööri Priit Pärna auks. Tänavu toimub PPAFF neljandat korda ning kestab 12. oktoobrist 1. ­novembrini.
  • Põhjamaine muusikafestival Viru Folk on oma kaheksandal toimumisaastal võtnud fookusesse Taani kultuuri. Tänavu peetakse see 7.–9. augustini.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles