Siberis sündinu: soovin sünnijärgset kodakondsust

Kristi Ehrlich
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vladimir Kostap on neli aastat teinud põhjalikku uurimistööd, et tõestada – olen sünnilt eestlane.
Vladimir Kostap on neli aastat teinud põhjalikku uurimistööd, et tõestada – olen sünnilt eestlane. Foto: Marianne Loorents

Vladimir Kostapi vanaisa Oskar küüditati 1937. aastal Siberisse. Kui Vladimir Kostap ja tema vennad-õed Eestisse naasid, said nad kodakondsuse naturalisatsiooni korras, millega mees päri ei ole.

Tõestamaks, et tal on selleks igati õigus, on Kostap viimased neli aastat arhiividokumente uurinud ning neist koopiaid kogunud. “Kui sa oled sünnijärgne eestlane, kehtivad sulle soodustused, sest sa oled ikka eestlane. Aga kui sa oled kodakondsuse saanud naturalisatsiooni korras, siis oled nagu ei tea kes,” ütles mees ning lisas, et suuresti on asi ka põhimõttes.

Seda enam, et ka tema Siberis sündinud isa sünnitunnistusel on rahvuseks märgitud eestlane. Isa sünnidokumentide otsimiseks lähevad Kostapi vennad 2. juulil Siberisse, et kodakondsuse küsimust edasi ajada ning tõestada, et Oskari Siberis sündinud lastelastel on õigus saada sünnijärgne kodakondus. “Mu tervis on niivõrd vilets ja mu päevad on loetud, tahan, et asjad korda saaksid,” ütles Kostap.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles