Maakondlikult tähistatakse võidupüha tänavu Vinnis

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Inimesed päästetehnikat uudistamas.
Inimesed päästetehnikat uudistamas. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Võidupüha ja maakaitsepäeva tähistamine algab teisipäeval kell 10 mälestustseremooniaga Eesti vabaduse eest langenutele Vabadussõja ausamba juures Viru-Jaagupi kalmistul.

Pärjad asetavad ausamba jalamine Lääne-Viru maavanem, Vinni vallavanem, kaitseliidu Viru maleva pealik, Lääne-Viru omavalitsuste liidu tegevdirektor, jõustruktuuride juhid, sõjaveteranid. Mängib Rakvere linnaorkester.

Maakaitsepäeva põhitegevus algab kell 11 ning on koondunud Vinni alevikku Vinni-Pajusti gümnaasiumi esisele alale. Kõigil huvilistel on päeva jooksul võimalik külastada kaitseväeüksuste ja eriteenistuste tehnika, varustuse ja relvastuse väljapanekuid.

Kohale on lubanud tulla ka Nato liitlased kahe soomustatud maasturiga.

Kaitseliit tutvustab tehnikat ja relvi, tegevusi on nii lastele kui täiskasvanutele. Lisaks toimuvad mitmed võistlused, on avatud õpitoad.

Uudistada saab piirivalve mobiilset mootorpaati ja merepääste varutust, avariibussi, mootorratast, politseisõidukit. Rakvere päästekomando ja Roela vabatahtliku tuletõrjekomando päästjad näitavad päästetehnikat ja korraldavad mitmeid tuleohutusalaseid tegevusi. Maanteeamet toob Vinni liiklusohutusalased turvasimulatsioonid: pöörleva auto, kaldtee, kokkupõrkekaalu ja peatoestendi. Vanglaamet tutvustab relvastatud üksuse tööd.

Maksu- ja tolliamet tuleb Vinni operatiivsõidukiga ja näitab konfiskeeritud kaupade väljapanekut. Oma suurepäraseid osksusi demonstreerivad narko- ja politseiteenistuskoerad. Väljapanekutega on päeval väljas koolid ja MTÜd Vinni vallast.

Traditsiooniliselt kuulub maakaitsepäeva juurde maavanem Marko Tormi ja vallavanem Toomas Väinaste pidulik lõuna veteranidele ja jõustruktuuri juhtidele, mida korraldajad pakuvad kell 11 Vinni spordikompleksis.

Päeva ilmestab kell 12 algav kontsert, kus esinevad Rakvere linnaorkester, Võhu kapell, Pajusti rahvatantsijad ja Roela meesansambel.

Kell 14 algab kaitseliidu pidulik rivistus ja rongkäik koos omavalitsusjuhtide ja orkestriga Vinni-Pajusti raamatukogu parklast läbi aleviku gümnaasiumi ette. Seejärel algab üks päeva peasündmusi - Vabariigi presidendi süüdatud võidutule vastuvõtmine ja pidulik üleandmine maavanem Marko Tormi poolt Lääne-Viru valdade ja linnade juhtidele. Ka kõik soovijad on oodatud võidutuld võtma, et sellest süüdata oma jaanituled.

Kõhu täidab kaitseliidu Viru maleva naiskodukaitsjate valmistatud sõdurisupp. Päeva juhib Samuel Golomb.

Päeva korraldavad kaitseliidu Viru malev, Vinni vallavalitsus, Lääne-Viru maavalitsus, Lääne-Viru omavalitsuste liit, kaitseväe 1.jalaväebrigaad, maanteeamet, politsei- ja piirivalveamet, maksu- ja tolliamet, vanglaamet, Eesti leegioni veteranide Virumaa klubi, Eesti memento kiit, toitlustamist toetab O.G. Elektra AS.

Päevale paneb punkti Pajusti jaaniõhtu, mis algab kell 20 klubi kõrval pargis. Esinevad kohalikud taidlejad ja ansambel MPS, toimuvad rahvalik-sportlikud mängud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles