Meister tegi president Meri kivi valgetes kinnastes

Kristi Ehrlich
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toomas Sauli kujundatud hauakivid on puhas käsitöö. Masstootmises kasutatavat tehnikat tema tellimusi täites ei rakenda.
Toomas Sauli kujundatud hauakivid on puhas käsitöö. Masstootmises kasutatavat tehnikat tema tellimusi täites ei rakenda. Foto: Marianne Loorents

Kui Lennart Meri üheksa aastat tagasi suri, pakuti just Rakvere mehele Toomas Saulile teha presidendi kalmukivi. Kivimeistri sõnul puudutas see teda väga, et just tema selleks tööks välja valiti.

Kunstnik-restauraator Toomas Saul kõneleb: “Tegin Lennarti kivi, valged kindad käes. Mitte sellepärast, et kivi olnuks tolmune, vaid sellepärast, et president Meri on olnud ainuke suurmees Eesti riigis, kelle vastu minul, lihtsal töömehel, on austus.” Tema sõnul oli president Meri tõeliselt riigimehelik ja auväärne suurkuju, samas kodukootult lihtne ning rahvale lähedane.

Presidendi vanema poja Mart Meri kavandatud kalmukivi on kullatud signatuuriga, kaks meetrit kõrge, 75 sentimeetrit lai ja 30 sentimeetrit paks ning on Metsakalmistule paigaldatud lapiti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles