Omavalitsusjuhtidele tutvustati haldusreformi

Anu Viita-Neuhaus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maavalitsuses tutvustati kohaliku omavalitsuse reformi esialgset ajakava.
Maavalitsuses tutvustati kohaliku omavalitsuse reformi esialgset ajakava. Foto: Kristel Kitsing

Möödunud nädalal tutvustasid siseministeeriumi regionaalhalduse osakonna nõunik Ave Viks ja siseministeeriumi nõunik Sulev Valner Lääne-Virumaa omavalitsusjuhtidele ja maavanemale haldusreformi ajakava ning põhimõtteid. 

Kohtumine oli mõeldud kaasava konsultatsioonina, et saada esmast tagasisidet ja sisendit seaduseelnõu ettevalmistamiseks.

Koalitsioonileppe järgi on reformi eesmärgiks omavalitsused, kes suudaksid pakkuda inimestele paremaid avalikke teenuseid, tagada piirkondade konkurentsivõime kasvu ning täita iseseisvalt neile seadusega pandud ülesandeid.

Valner ja Viks tutvustasid haldusreformi ajakava, mis koosneb kolmest suuremast etapist. Esimeses etapis toimub haldusreformi põhimõtete ja kriteeriumite väljatöötamine, eelnõu ettevalmistamine ja menetlemine lõppeesmärgiga see 2016. aasta suvel Riigikogus vastu võtta.

Järgmisena on ette nähtud omavalitsuste omaalgatuslike ühinemiste etapp, mille käigus toimub seaduses sätestatud kriteeriumidele vastavuse hindamine kohalike omavalitsuste poolt ning omaalgatuslikud ühinemised, mis jõustuksid kohe pärast 2017. aasta valimisi.

Kolmandaks etapiks on Vabariigi Valitsuse poolne haldusterritoriaalse korralduse muutmise algatamine, mis tähendab, et juhul kui omavalitsused pole 2017. aasta novembriks ühinemisprotsessi läbi viinud, teeb seda valitsus.

Peamised teemad hetke aruteludes on kohalike omavalitsuse võimekuse hindamise kriteeriumid, nende ülesanded ja ühisasutused, rahastamismudel, osavaldade õigused ning järelevalve kaasajastamine.

Kohaletulnud Lääne-Virumaa omavalitsusjuhid arutlesid aktiivselt kaasa ning muuhulgas tunti muret seniste vallakeskuste tähtsuse muutumise pärast peale omavalitsuste ühinemist ning uuriti täpsemalt millistele kriteeriumitele uued loodavad omavalitsused vastama peavad ning kes vastavat hindamist läbi viivad.

Riiklikul tasandil toimub töö nii valitsuskabineti nõupidamistel kui riigihalduse ministri Arto Aasa juhtimisel moodustatud kohaliku omavalitsuse reformi ekspertkomisjonis. Vähemalt üks laiema ringi avalik kaasamisüritus haldusreformi teemal on igas maakonnas plaanis teha ka sügisel, enne haldusreformi seaduse eelnõu käikuandmist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles