Juhtkiri: kinoga on igavene kino

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Rakveres on oma kino oodatud pikalt. Kinosõprade lootus on jõudnud mitu korda süttida ja sama palju kordi kustuda. Küll peatas ehituse ammu surnud noorpaar, küll probleemne ehitusfirma.

Rakvere kinomaja ehitushanke võitnud E&G oli riigi ees oma kohustused korralikult täitnud, kuid alltöövõtjatele jäeti raha maksmata ning see viis ettevõtte majandusraskustesse.

Riigihangete läbiviimisel saab hanke teostaja küll kontrollida, kas pakkujal on täidetud kohustused riigi ees, kuid mitte seda, kuidas on pakkuja suhelnud alltöövõtjatega ning kas neile ikka on korralikult makstud.

Kinomaja ehitus on seisnud juba ligi kaks kuud ning E&G isegi ei ürita töö katkestamist kuidagi põhjendada. SA Rakvere Teatrimaja otsustas lõpuks lepingu üles öelda ning asuda uut hanget ette valmistama. Kes selle võidab ja milline on võitja majanduslik olukord, ei oska keegi ennustada.

Ilmselt on lepingu lõpetamisega pisut hilja peale jäädud. Meie oma mees Ida-Virumaal, sealset kutsehariduskeskust juhtima suundunud Hannes Mets lõpetas lepingu E&Gga, kes koolile uut õppekorpust ehitas, juba kaks kuud tagasi. Ka sotsiaalministeerium, kelle tellimusel E&G Valgasse perekodu maja püstitas, ütles kahe nädala eest lepingust lahti.

Aeg on teadupoolest raha, aga raha napib. Seda enam, et uus hange toob suure tõenäosusega praegusest kallima lepingu. Ja teisalt oleks hädasti vaja kinomaja talveks katuse alla saada.

Lootus uues majas veel sel aastal filme ­näha, nagu kevadel lubati, on niikuinii kadunud.

Seniks, kuni uued ehitusmehed jõuavad valitud saada, tööle hakata ja tööga ühele poole, tuleb kohalikul rahval käia edasi näiteks pealinna kinodes. Või vaadata filme kodutelerist, -arvutist.

Ja kui kord saabub päev, mil Rakvere kinomaja ehitus võidukalt lõpule viidud ning filmiprogramm valmis näitamiseks, siis oleks tore, kui filme näidataks ikka täissaalidele. Et ei tekiks küsimust, kellele siis see kõik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles