Rakvere kinomaja ehitus seiskus

Andres Pulver
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaks kuud ehitusplatsil kestnud vaikelu jätkub vähemalt septembri keskpaigani.
Kaks kuud ehitusplatsil kestnud vaikelu jätkub vähemalt septembri keskpaigani. Foto: Kasper Mäe

Suure hurraaga alanud Rakvere kinomaja ehitus on juba mõnda aega seisnud ning laias laastus on asi piirdunud teatrimäele augu kaevamisega.

Kui kevadel vundamendiaugust välja tulnud skeletid ehitustegevuse seiskasid ja koppade asemel hakkasid platsil askeldama kühvlikestega arheoloogid, oli kõigil veel lootus, et ehitus jätkub peagi. Hoolimata sellest, et õhus ringlesid jutud ehituse peatöövõtja E&G majandusraskustest.

Nüüdseks on vaikelu teatrimäel valitsenud juba ligi kaks kuud ja teisipäeval saatis sihtasutuse Rakvere Teatrimaja juht Velvo Väli E&G OÜle teate ehituslepingu ülesütlemisest.

“Nad ei ole isegi vaevunud mingilgi moel põhjendama, miks ehitus seiskus,” lausus Väli. Tema sõnul ei ole ettevõttega võimalik ka ühendust saada.

SA Rakvere Teatrimaja kuulutab välja uue riigihanke kinomaja ehitaja leidmiseks, kuid sellega läheb pisut aega. “Meil on vaja täpselt üle vaadata, mis seisus objekt on, ja seda hankedokumentides kirjeldada,” selgitas Väli, kes lootis, et hange selle kuu jooksul siiski õnnestub välja kuulutada.

Samas tähendab taoline asjade käik, et vähemalt septembri keskpaigani kinomaja ehitus ei edene – hange on üleval kuu aega, sellele järgneb kahe nädala pikkune vaidlustamisperiood ja alles pärast seda on võimalik sõlmida uus ehitusleping.

Nii et lootust selleks, et käesoleva aasta lõpus saab uues kinomajas juba filme vaadata, nagu E&G lubas, ei ole.

E&G OÜga sõlmitud lepingu järgi oli kinomaja ehitusmaksumus 2,26 miljonit eurot, poole summast pidi tasuma Rakvere linn ja poole riik.

Kui uue hanke tulemusel läheb kinomaja maksumus kallimaks, peavad linn ja riik Väli sõnul koos maha istuma ning pakkumise tulemustele tõsiselt otsa vaatama.

Ülemöödunud nädalal lõpetas sama ehitusfirmaga lepingu sotsiaalministeerium, sest E&G ei suutnud lõpetada Valga asenduskodu paarismaja ehitust.

Ida-Virumaa kutsehariduskeskus lõpetas E&Gga lepingu aga juba mais. “Nemad küll tahtsid jätkata, aga meie ei lasknud, viidates nende majandusraskustele,” rääkis kutsehariduskeskuse direktor Hannes Mets.

Metsa kinnitusel on neil uue õppekorpuse ehitaja leidmiseks uus riigihange juba korraldatud ning nagu karta oli, läks ehitus esialgsest kallimaks.

Rakvere abilinnapea Rainer Miltop avaldas arvamust, et ehk oleks võinud ka Rakveres lepingu varem üles öelda.

“Aga teater on asja vedanud ja otsuste tegemine on nende pärusmaa,” sõnas Miltop.

Abilinnapea lootis, et uus ehitaja õnnestub leida võimalikult kiiresti. “Oluline on maja enne talve tulekut katuse alla saada,” lausus Rainer Miltop.

Ehituse võimaliku kallinemise teemal ei soovinud abilinnapea spekuleerida. “Ootame hanke tulemused ära. Kui läheb kallimaks, siis peab linnavolikogu otsustama, mis ja kuidas,” rääkis ta.

Miltop lisas, et oleks kaunis, kui riik ehituse kallinemise puhul linna toetaks, et praegune 50:50 suhe säiliks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles