Kaemus: Leif G. W. Persson “Linda mõrva juhtum”

Marju Lina
, korrektor
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leif G. W. Persson “Linda mõrva juhtum”
Leif G. W. Persson “Linda mõrva juhtum” Foto: Internet

Käes on hea krimikirjanduse-ajajärk. Juba aastaid pole olnud põhjust kurta, et värskeid mõrvalugusid saada ei ole. Huvilised on kindlasti nõus, et eriti silmapaistvalt on esinenud rootslased: nimetagem Larssonit, Mankelli, Keplerit ...

Hiljuti võttis viimatinimetatute ja muudegi krimiautorite raamatute kõrval väärikalt koha sisse jälle rootslase, Leif G. W. Perssoni “Linda mõrva juhtum”, mis, nagu selgub, on triloogia esimene osa. Autor on võitnud kolmel aastal Rootsi parima kriminaalromaani auhinna. Ja see ei pane imestama, sest tegu on väga omanäolise teosega. Fookuses polegi siin kole kuritegu, vaid justkui iseenesest liigub tulipunkt sujuvalt mõrva uurijaile, ning seal juba on, keda ja mida vaadelda. Uurimist juhib ainulaadselt ebasümpaatne komissar Bäckström, kellesarnast tegelast vähemalt politseitöötajate hulgast küll varasemast ei meenu. Bäckström on eriliselt laisk, õel ja valelik, ta on joodik, seksist ning rassist, pealekauba suur eneseimetleja ja täiesti ebaadekvaatse enesehinnanguga tüüp. Ning juht määrab paljutki. Nõnda kujuneb mõrvauurimine kummaliseks aeglemiseks, milles peamine sõna on tühjal tööl, tegevusetusel, möödapanekutel ja omavahelisel ärapanemisel.

Lugu leiab aset Rootsi väikelinnas, kuum pagulasteema sõuab ka sellest raamatust läbi, ning mitte sugugi leebes toonis või tagasihoitud sõnastuses. Lisaks tuleb märkida, et kõigele on valatud peale suurepärase (süsimusta) huumori kaste.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles