Taanist tulevad karged mehed ja haldjalikud naised

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alates 2005. aastast on Svartsot rõõmustanud fänne omapärase seguga metal’ist ja folkmuusikast, millele on lisatud ka pisut keskaegset hõngu. Urisevatele kitarridele ja mürisevatele trummidele lisaks leiab nende muusikast ka autentseid folgitoone, mida loovad flöödid, mandoliin ja torupill. Inspiratsiooni on Svartsoti lüürikaks leitud maa ajaloost ja folkloorist, seetõttu on halastamatu ja möirgav vokaal puhtalt taanikeelne.
Alates 2005. aastast on Svartsot rõõmustanud fänne omapärase seguga metal’ist ja folkmuusikast, millele on lisatud ka pisut keskaegset hõngu. Urisevatele kitarridele ja mürisevatele trummidele lisaks leiab nende muusikast ka autentseid folgitoone, mida loovad flöödid, mandoliin ja torupill. Inspiratsiooni on Svartsoti lüürikaks leitud maa ajaloost ja folkloorist, seetõttu on halastamatu ja möirgav vokaal puhtalt taanikeelne. Foto: Internet

Viru Folgil saab sel aastal kuulda taani muusikat. Kokku tuleb viis Taani kollektiivi, kes silitavad kuulaja kõrva pehmete rahvalike viisidega ja tõmbavad festivalikülalised halastamatult ürgsete sugemetega folkroki maailma. Virumaa Teataja annab ülevaate, milliseid Taani ansambleid tänavu folgil näha saab.

Sorten Muld

Sorten Muld on Taani folktroonikaansambel, mis loodi 1995. aastal. Ansambli muusika koosneb elegantselt komponeeritud, hõljuvate folgiinstrumentide kõladega rütmidest. Esikohale on seatud torupill, flööt ja viiul, mis kõik toetavad elektroonilises võtmes dramaatilist lüürikat. Sorten Muldi lüürika pärineb vanadest taani traditsioonilistest rahvalugudest, mis räägivad eeskätt armukadedusest ja müütidest. Ansambli nime võib taani keelest tõlkida kui “must maa” või “must muld”.

Tradish

Tradish tuli kokku 2009. aastal. Ansambel lähtub oma helipildi loomisel iiri muusikast, millele nad omamoodi lähenenud on. Tradish ühendab vana ja uut, möödunut ja kaasaega, juuri austades, kuid samal ajal muusikat värske ja elavana hoides. Kõik Tradishi liikmed on oma muusikuelu vältel mänginud igal pool: väikestel pubijämmidel ja suurtel kontsertidel ning festivalidel. Ansambel   suudab pakkuda elamust nii folgifännile kui lihtsalt muusikaaustajale.

Phønix

Phønix kuulub taani folkmuusika raskekahurväe hulka. Oma muusika on ansambel rajanud Taani ning Põhjala juurtele keskendudes. Tulemuseks on kaasaegne folkmuusika, mis peab meeles minevikku, kuid vaatab ka tulevikku. Ansambel loodi aastal 1990 ja on praeguses koosseisus tegutsenud 10 aastat. Phønix puhub vanadele muusikatraditsioonidele sisse uue elu ning tuleb lavale suure intensiivsuse ja musikaalsusega, mis pakub rõõmu nii silmale kui kõrvale. Unikaalse helipildiga Phønix on esinenud suurematel ja väiksematel lavadel üle maailma.

Asynje

Bänd ühendab skandinaavia rahvamuusikatraditsioone elektrooniliste helidega, luues täiesti uue muusikalise sfääri, mis on inspireeritud vanadest põhjamaade müütidest ja legendidest ning sealsest loodusest. Bänd koosneb kogenud muusikutest, kusjuures mõned neist on endised ansamblite Valravn ja Sorten Muld liikmed. Põnevate helide loomiseks kasutab bänd vanu ja haruldasi instrumente, nagu väntorel, mandoliin, viikingi-lüüra ja nyckelharpa. Ansambel on koos musitseerinud alates 2002. aastast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles