EKSKURSIOON: Tark Maja valmib ja areneb loominguliselt

Anu Viita-Neuhaus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kui maja on juba tark ja pungil loomingulisi ideid, tuleb seda tutvustama hakata mitte tavapäraselt mööda treppe üles minnes, vaid vastupidi, alla maa peale laskudes.

Uks katusele ja ... tühi silmapiir. “See siin on üks Targa Maja laboritest,” lausus maja juht Kalle Karron käega õhku viibates. Algse idee põhjal hakkavad pikapeale katusele kerkima päikesepaneelide read, mille kaudu toodetakse energiat, mis teebki majast targa.

“Tehnoloogiliselt on see pööratud katus, mille peal saab julgesti käia ja millesse võib auke puurida. Visionäärid, kes tahavad paneele testida, saavad üürida paiga oma paneelidele,” rääkis ta ja kinnitas, et pool alast jääb keskuse enda tarbeks ja teine osa katsetajatele.

Seda uhkust võib kaema tulla iga tehnoloogiahuviline, sest plaan on lasta külastajaid patareidemaailma uudistama. “Meil on tulemas rühmade tarbeks majas ringkäigud, inimene maksab väikese raha, saab kasutada tahvelarvutit, näppida süsteeme ja ringi vaadata,” lubas maja juht, kui jõudsime päikesepüüdmispeeglitega valgus­akendeni, mis targalt suunavad valguse pimedatesse nurkadesse. “Lisaks tarkadele automaatikalahendustele on selle maja puhul eriline see, et tegemist on ligi nullenergia hoonega,” kõneles ta.

Treppidest alla laskudes jõuame korrusele, mis saab maja ideede keskpunktiks. Fantaasiaga pole siin kokku hoitud, laboreid ühendavad sillad on plaanitud eri värvilahendustega. “Piirded hakkavad muutma värvi vastavalt ilmaoludele. Paneme õue andurid ja kui lööb äikest, siis piire plingib,” rääkis Karron, kui juhatas meid oma tulevasse kontorisse.

Sinna olid ostetud juba lauad, seinu ja põrandaid katsid hallid ja oliivikarva toonid. Kuid Karron kibeles hoopiski tutvustama nõupidamiste ruumi, mis olla üks ägedamaid. “Seda hakkame välja rentima. Selle erilisus peitub loomulikult vaates keskväljakule ja tehnoloogiale, mis vastavalt inimeste arvule dimensioneerib ruumi temperatuuri, olles jällegi energiasäästlik.”

Kolmandal korrusel püüdis pilku praegu tühi demoruum – tarkvara integratsiooni labor, kus hakkavadki sündima uued lahendused, suured ideed. “Ootame siia start up ettevõtjaid, tudengeid ja ülikoole presenteerima lahendusi ja pidama koolitusi,” rääkis Karron. Sellest ruumist lahkudes jõudsime maja ainukesse “korterisse”, milles küll ükski hing ei ela.

“Huvilised ettevõtjad saavad seda välja rentida oma tehnoloogiliste lahenduste katsetamiseks, nii riist- kui tarkvara. Siin saab demonstreerida, millised on kaasaegsed kontorilahendused ning milliseid tarku lahendusi saab kasutada koduses majapidamises,” ütles Karron.

Seejärel liikusime sellisest lahedast unistuste kodust teisele korrusele. Ruumidesse, kus hakkavad varsti toimetama linnavalitsejad. Uidata linnapea kabinetis enne teda ennast oli suur au, kuigi vaid hetkeline. Sättisime end minekule läbi majasid ühendava galerii, kust pääseb volikogu ruumidesse, rahvakeeli SEB majja. Saali osa, praegu veel tühi ruum lubas mängida reaalsuse ja fantaasiaga. “Volikogu töölaud on U-kujuline, koosneb teisaldatavatest moodulitest. Videopildi edastamiseks rajatakse 9 ekraanist koosnev videosein,” tutvustas Karron ja selgitas, et parketti lõigatud jooned saavad enda sisse valgusribad, mis hakkavad hääletustulemusi edastama.

Veel olematuid valgusribasid mööda minnes arutlesime Targa Maja sisu, mõtte ja loo üle. Värske värvi lõhnalise maja uksest on sisse ja välja käinud valitud, ehkki sissepääsu juures tsemendi sees olid pisikese kassikese käpajäljed. Kuu aja pärast on välisuksel aga juba ekraan, mis maja kinniolekul edastab küll sõnumi, kuid sisse ei lase.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles