HKScan: järgime seakatku tõkestamiseks hoolikalt ennetavaid meetmeid

Anu Viita-Neuhaus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sead. Pilt on illustratiivne.
Sead. Pilt on illustratiivne. Foto: Marianne Loorents

HKScan Estonia juhatuse esimees Teet Soormi sõnul järgib ettevõte väga hoolikalt sigade Aafrika katku tõkestamiseks ennetavaid meetmeid, et katk ei jõuaks AS-i Rakvere Farmid farmidesse.

"Olulisema asjana tarbija seisukohalt tuleks siiski silmas pidada, et sigade Aafrika katk on kodu- ja metssigade viirushaigus ning sealiha tarbimine inimestele ja teistele loomadele ohtu ei kujuta. Sellegipoolest on viiruse levik kiire ja sellest tingitud majanduslik kahju suur ning seetõttu on nakkuse levikule piiri panemine ja kaitsemeetmete rakendamine üliolulised," ütles Soorm pressiteates.

AS-i Rakvere Farmid süsteem kasvatab Soormi sõnul ligikaudu 40 protsenti Eesti sigadest ning süsteemi kuulub üle Eesti 25 seafarmi, millest kõik on tarastatud ning omavad statsionaarseid desovanne. "Ennetavate meetmetena tegime aasta alguses 150 000 euro suuruse investeeringu ning ehitasime oma suurimasse Ekseko seafarmi ainulaadse desomaja, kust sõidavad läbi kõik autod, mis farmi territooriumile sisenevad," rääkis ettevõtte juht.

Samuti läbivad kõik töötajad Soormi sõnul ettevõtte välistsoonis kaks korda desovanni, käivad dušši all ja saunas ning vahetavad riided misjärel veelkord desinfitseerivad jalad ja käed. Kuna sigade Aafrika katku viirus levib otsese kontakti teel, siis on kogu farmi ala taraga piiratud, lisaks on keelatud töötajatel toiduainete toomine AS Rakvere Farmid territooriumidele.

Viljandimaal Viljandi vallas Ridaküla külas asuvast seafarmist ning samas maakonnas Kolga-Jaani vallas kuuluvast seafarmist on leitud sigade Aafrika katku, hävitamisele läheb üle 500 sea; samuti on seakatk diagnoositud ühes Valgamaa farmis.

Inimestele sigade Aafrika katk ohtu ei kujuta, kuid võib põhjustada ulatuslikku majanduslikku kahju seakasvatussektorile. Iga loomapidaja peab järgima ettenähtud bioohutuse meetmeid, et oma loomi taudi eest kaitsta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles