Lääne-Virumaal seakatkupaanikat ei ole

Anu Viita-Neuhaus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lääne-Virumaa sealihatootja Urmas Laht ütles, et paanikat ei ole, kuid ennetustööd käivad.
Lääne-Virumaa sealihatootja Urmas Laht ütles, et paanikat ei ole, kuid ennetustööd käivad. Foto: Tairo Lutter

Veterinaar- ja toiduamet tuvastas kahes Lõuna-Eesti farmis sigade Aafrika katku tekitajad. Lääne-Virumaa sealihatootja Urmas Laht ütles, et siin paanikat ei ole, kuid ennetustööd tehakse kõvasti.

Eesti Tõusigade Aretusühistu nõukogu esimehe Urmas Lahe sõnul on ainult aja küsimus, millal katk jõuab meie maakonda. “Metssigade katk on liikunud meile suhteliselt lähedale, juba on Koerus olnud esimene juhtum. Siin ei pea olema tark ennustaja, selle aasta lõpuks on sigade katk vallutanud kogu Eesti,” avaldas ta arvamust.

“Ühel või teisel moel see farmidesse jõuab. Suuremad farmid teevad aktiivselt igasuguste meetoditega tõrjet.” Oma seakasvatusettevõtete kohta märkis ta, et ennetustöö käib. “Meil on ehitatud spetsiaalsed matid, võõrad ei pääse territooriumile, sisenemisel on desobarjäärid, meil on selliseid vaja läbida kolm, enne kui töötaja jõuab farmi. Oleme keelanud igasuguste suitsu- ja vorstitoodete söögiks kaasavõtmise. Riietust vahetame iga päev. Autosid desotatakse, juhid panevad jalga sinised sussid. Oleme ennetamiseks teinud suuri kulutusi ja jälgime kõike kiivalt,” kinnitas Laht, kes märkis ka, et paanikat neil ei ole. “Ei, lihtsalt näed, kuidas oled püüdnud ja üles ehitanud oma ettevõtte, 25 aastat vaeva ja tööd, kuid nüüd kaotad riigi ükskõiksuse tõttu positsiooni ja raha. Riigi suhtumine tekitab kibestust. Farmerid ei saa teha ära riigi tööd.”

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles