Taevataat kostitas Jäneda talupäevalisi soojaga

, peatoimetaja asetäitja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laadatänaval sai mekkida ka ehtsat talutoitu.
Laadatänaval sai mekkida ka ehtsat talutoitu. Foto: Teele Üprus

Nädalavahetusel täitus Jäneda suure hulga inimestega, sest peeti järjekorras kahekümne neljandaid Eesti talupäevi. Juba esimestel tundidel kogunes Jäneda mõisa ja Musta Täku Talli ümbrusesse rohkesti huvilisi, kes uudistasid mitmekesist laadakaupa, tehnikanäitust ning tõupulle. Viimased olid väga populaarsed laste hulgas, kes iga aediku juures ahhetasid: “Oh, kui armas!” Mõni pisem uuris emalt enne, mis loomaga üldse tegu, ja selgituse järel nautis vaatepilti edasi.

Keskpäeval autasustati konkursist “Eesti parim talu 2015” osa võtnuid. Lääne-Virumaale sel korral ühtki tiitlit ei tulnud, aasta parima talu tiitel rändas hoopis Valgamaale Suitsu tallu. Aasta noortaluniku tiitel läks samuti lõunasse – Võrumaale Kaku-Miku tallu.

Maaeluminister Urmas Kruuse ütles, et vapralt vastu pidanud Eesti talupidajaid tuleb tunnustada. Ta avaldas arvamust, et kuigi maal elab vaid kolmandik eestlastest, on see kolmandik kõvasti tugevam kui linnarahvas. Tõuloomanäitusel valiti kolmes kategoorias aga parim lihaveisepull: parim aberdiin-anguse tõu esindaja tuli Jõgevamaalt, šarolee Raplamaalt ja limusiin Põlvamaalt. Näitusele oli toodud ka OÜ Lahe Maamees tirooli halli tõugu pull – esimene omataoline Eestis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles