Juhtkiri: Korrakaitse tegemata töö

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

On kahetsusväärne, et uudis kaklusest pagulaskeskuses jõudis meediasse nädalase hilinemisega. Ja sedagi mitte politsei või prokuratuuri vahendusel. Pigem vastupidi – algallikas märgib korduvalt, et politsei keelas info andmise. Mõneti ei tahaks sellega nõustuda, sest kui tegemist on kriminaalmenetlusega, siis politsei on käsutäitja.

Kriminaalmenetlust juhib ja kontrollib prokuratuur. Politsei prokuratuuri aga info toppamajäämisega ei seosta.

Seekord olnud põhjused prefektuurisiseses info liikumatuses.

Aga uudis pagulastevahelisest kaklusest pidanuks kindlasti kiiremini lugejateni jõudma. Märgib ju politseigi, et kuriteos süüdi mõistmisel võidakse süüdlane varjupaigast ilma jätta. Nüüd kaklesid pagulased omavahel, aga inimestel, eeskätt kohalikel, on vaja teada, kas ka neid võidakse füüsiliselt rünnata.

Loodetavasti pööravad politsei ja prokuratuur edaspidi info liikumisele senisest tunduvalt rohkem tähelepanu. Seda enam, et maakonna politsei pressiesindaja kummalisel kombel koondati, tuues põhjenduseks vene keele vähese oskuse.

Aga see pole veel kõik. 8. mail hukkus Assamalla bussipeatuses 10aastane koolipoiss. Eile öeldi Viru ringkonnaprokuratuurist, et alustatud kriminaalmenetluse raames tellitud kohtuarstlikud ekspertiisid on veel tegemata. Täpsemalt öeldes: tulemused pole teada. Sestap pole ka kriminaalmenetlusega kaugemale jõutud. Kaks ja pool kuud hiljem! Ajal, mil Eestil on juba aastaid kasutada Euroopa tasemel kohtuekspertiisi instituut. Vähemalt nii selle avamisel öeldi.

Peab ju kriminaalmenetlus selgitama, mis olid traagilise liiklusõnnetuse põhjused, kes võimalikud süüdlased. Kui neid polnud, siis mis asjaoludel sai selline asi juhtuda. Saadud andmetele tuginedes saaksid ju teised ametkonnad vaadata, mida teha, et selliseid õudusi enam ei juhtuks.

Kriminaalmen(e)tlus aga tammub paigal. Kuigi selle tulemusi oleks hädasti vaja, et edaspidiseid õnnetusi ära hoida. Et tagada inimeste turvalisus. Kurb, kui korrakaitsjad peavad meediast tulnud infopäringuid pelgalt klikijahiks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles