Tapal huligaanitsenud noored jäid videokaamera pildile

Eva Klaas
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tapa kesklinnas lillekaste  rüüstanud noored aitas kindlaks teha turvakaamera.
Tapa kesklinnas lillekaste rüüstanud noored aitas kindlaks teha turvakaamera. Foto: Erakogu

Ööl vastu teisipäeva rüüstasid teismelised Tapa südalinnas Vilmsi platsi lähistel lillekaste, kiskusid sealt lilli välja ning pildusid neist suurema osa ümbruskonda laiali. Noorte tegevuse salvestas videokaamera.

Platsilt liikusid noored edasi mööda Pikka tänavat, samal ajal lilli ka tänava äärde visates. Juhtum leidis aset kella ühe paiku öösel.

Toimunu avastasid peagi Rakvere politseijaoskonna patrullpolitseinikud, kuid selleks ajaks olid korrarikkujad jõudnud juba oma teed minna.

“Politseipatrull tegi tavapärast tööd öisel ajal Tapal, kui märkas, et Vilmsi platsi läheduses on lilli laiali loobitud. Kohe vaadati läbi turvakaamerate salvestised, kust nähti, kuidas võimalikud rikkujad riides olid,” rääkis Tapa ja Kadrina valla piirkonnapolitseinik Aleksander Klasberg.

Kogutud info põhjal kontrolliti ümbruskonda ning umbes poole tunni jooksul tabati kolm noort, kellega politseinikud vestlesid. Esialgsetel andmetel oli vandaalitsejaid viis: neli ­tüdrukut ja üks poiss, vanuses 14–15 aastat.

“Turvakaameratest on Tapa linnas väga palju abi, kuna politseinikud peavad eelkõige lähtuma menetluse käigus kogutud tõenditest,” märkis piirkonnapolitseinik.

Samal ööl vandaalitseti ka kesklinnas asuvas Kirikupargis, kus lõhuti ja lükati ümber pargipinke ning pilluti laiali prügiurne. Klasbergi sõnul käis politseipatrull ka Kirikupargis, sealse juhtumi lähemaid asjaolusid alles selgitatakse.

Tapa abivallavanem Andrus Freienthal rääkis, et vallale tekitati kolme pargipingi lõhkumise ning lillekastide rüüstamisega kahju 650 eurot. Vallavalitsus esitas teisipäeval politseile avalduse, märkides lisaks kahjunõudele olulisena ka korrarikkujate kindlakstegemist ning karistamist.

Politsei on alustanud väärteomenetlust paragrahvi järgi, mis käsitleb varavastast süütegu väheväärtusliku asja ja varalise õiguse vastu.

Tapal on viimasel ajal olnud veel tõsisemaid vandaalitsemisi ja lõhkumisi. Näiteks ööl vastu 18. juulit laamendasid pahategijad kesklinnas, lõhkusid bussiootepaviljoni ja pargipinke ning loopisid laiali prügikaste. Juuli algul murti Männikumäel sisse vallale kuuluvasse vaba aja veetmise ja spordiürituste jaoks ehitatud hoonesse, kus lõhuti sisustust ning põhjustati tulekahju maja välisseina ääres.

Vallavalitsus sõlmis hiljuti lepingu turvafirmaga, et see abistaks korra tagamisel. Eelmisel nädalal pöördus omavalitsus Ida prefekti poole, väljendades oma muret avaliku korra pärast.

Kirjas tuuakse välja, et eelkõige Tapa linnas on viimastel aastatel sagenenud avaliku korra rikkumised: alkoholi tarbimine avalikes kohtades, inventari lõhkumine, prügi laiali loopimine ja klaastaara purustamine tänavatel, samuti lärmamine ning sündsusetu käitumine. See kõik on kulmineerunud tänavu suvel.

Politsei jalgsi- või autopatrullid tänavatel aitaksid ennetada avaliku korra rikkumisi, sealhulgas inventari lõhkumist, praegu on politsei kohalolek ebapiisav. “Soovime ööpäevaringset politseipatrulli ja alustuseks abipolitseinike koolitamist ning sõiduki ja erivarustusega varustamist,” rääkis abivallavanem Andrus Freienthal.

Freienthal on seisukohal, et vabatahtlike abipolitseinike kaasamine on siiski ajutine abinõu ning pikemas perspektiivis peaks avaliku korra tagamine olema politsei- ja piirivalveameti ülesanne. Kuna seaduse järgi tuleb ametlikele kirjadele vastata 30 päeva jooksul, on prefektil selleks veel aega.

Küsimusele, mida saab politsei teha, et vandaalitsemisjuhtumeid ära hoida ning kiiremini avastada, vastas Aleksander Klasberg, et väga oluline on kogukonna toetus.

“Ühiselt on võimalik muuta piirkonda turvalisemaks ja korrarikkumisi ära hoida. Inimene võib proovida takistada korrarikkumist, kui see tema enda elu või tervist ohtu ei sea,” sõnas Klasberg.

Kui takistamiseks võimalust pole, siis tuleks esimesel võimalusel politseile rikkumisest teada anda.

Piirkonnapolitseinik lisas, et alates juulist käivad Tapal patrullis ka abipolitseinikud, kes panustavad palju kogukonna julgeolekusse, ja plaanis on vabatahtlike panust suurendada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles