Põllumees saab saagi tavapärasest hiljem

, peatoimetaja asetäitja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pealt paistab nisu juba päris kena, kuid koristada saab saagi alles paari nädala pärast.
Pealt paistab nisu juba päris kena, kuid koristada saab saagi alles paari nädala pärast. Foto: Marianne Loorents

Soojaga kitsi olnud suvi ei kurvasta mitte ainult puhkajat, kes mereranda ei pääse, vaid ka põllumeest, kes võrreldes varasemate aastatega saagi tükk maad hiljem kätte saab.

“Kõigega läheb veel aega,” ütles Voore Farmi taimekasvatusjuht Margus Lepp ja lisas, et kombainid nii pea põllule ei pääse. Kui ilmad lubavad, saab ehk järgmisel nädalal talirüpsi ja -otra võtta, nisu ja rapsiga läheb aga veel paar nädalat aega.

“Võrreldes varasemate aastatega on kõik paar nädalat nihkes,” sõnas Lepp.

Sama ütles ka rukkikuningas Hans Kruusamägi, kes meenutas, et eelmisel aastal alustati saagikoristusega juba juuli lõpus. “Sel aastal kisub see sinna 10. augusti kanti,” sõnas ta.

Põllud on tema hinnangul ilusad, aga rukis on veel toores. “Vili on veel isegi rohekas, nii et peame kannatama ja ilmale lootma. Meie kandis läheb koristuseni paar nädalat kindlasti veel,” ütles rukkikuningas.

Kruusamägi sõnul paistab saak hea tulevat, aga enne ei saa lõplikku hinnangut anda, kui see on salves.

Rabaveere Farm OÜ juhatuse liige Olav Kreen rääkis, et pikale veninud kuivaperioodi tõttu kevade lõpu poole jäi talivilja kasv kinni ja suvivili ei võrsunud nii hästi kui võinuks. “Sestap on pilt praegu keskmine ja rekordaastat kindlasti ei paista,” ütles ta.

Ka tema ettevõttes saavad kombainid põllule pooleteise või kahe nädala pärast. “Rukis ja taliraps on näiteks veel toored. Ilusat suve pole ju olnud, mistõttu pole ka kiiret kasvuperioodi olnud,” kõneles Kreen ja lisas, et kõige ilusam paistab praegu olevat hoopiski hernepõld.

Maisipõlde, mis Voore Farmi maadel laiuvad, aga kiita ei saa. Mais paistab üsna niru. Margus Lepp ütles, et eks see sõltub külviajast ja ilmast, sest Eestis on tänavu ka väga ilusaid maisipõlde.

Talivili on Voore Farmis kenasti valminud, kuid kevadel külvatud viljade kohtade sama öelda ei saa. Just seetõttu, et nende juurestik arenes kõige külmemal ja kuivemal ajal. Margus Lepp ei osanud ennustada, milliseks kujuneb saak, kuid tema hinnangul oli eelmisel aastal näiteks oder paremas seisus kui tänavu. “Eks koristus näitab lõplikku tulemust,” sõnas Lepp.

Küsimusele põllumehe jaoks ideaalse ilma kohta vastas Olav Kreen, et palub alati külvi alustades, et oleks nii päikest, vihma, tuult kui jahedust, aga kõike seda võiks olla mõõdukalt, samas ei tasu kunagi ilma peale pahane olla. “Tuleb harjuda loodusega koos elama ning kohati on see ju ka väljakutse põllumehele,” ütles Kreen.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles