Neljapäeval koguneb maakondlik loomatauditõrje komisjon

Anu Viita-Neuhaus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lääne-Virumaa Aafrika sigade katku taudikolde piirkond.
Lääne-Virumaa Aafrika sigade katku taudikolde piirkond. Foto: Lääne-Virumaa maavalitsus

Seoses sigade Aafrika katku esimese leiuga Lääne-Virumaal, kutsub maavanem Marko Torm neljapäeval kokku maakonna loomatauditõrje komisjoni, kus tehakse olukorrast ülevaade ja arutatakse edasist tegevuskava.

Maavanem Marko Torm toonitas, et oluline on antud juhul tagada osapoolte tõrgeteta infovahetus. “Antud juhul on selle komisjoni peamiseks ülesandeks taudi tuvastamise korral käitumise kokkuleppimine ja vastav toimimine. Esimene juhtum on juba neutraliseeritud, aga valmis peame olema ka edasisteks tegevusteks,“ lisas ta.

Veterinaar- ja toiduamet kinnitas teisipäeval sigade Aafrika katku diagnoosi ühes Lääne-Virumaal Rakke vallas asuvas kahe seaga majapidamises.

Maavanema korraldusega kehtestati Lääne-Viru maakonnas Rakke vallas Kamariku külas avastatud loomapidamishoones karantiin ning kehtestati kitsendused ohustatud tsoonis 3 km raadiuses ümber taudikolde ja järelevalvetsoonis 10 km raadiuses ümber taudikolde. Vastavad kitsendused koos kaardiga on leitavad Lääne-Viru maavalitsuse kodulehelt.

Lääne-Virumaa loomatauditõrje komisjoni kuuluvad lisaks maavanemale, maasekretärile ja Lääne-Virumaa Veterinaarkeskuse juhatajale ka volitatud veterinaararstid, omavalitsuse, politsei, päästeameti, keskkonnaameti, Kaitseliidu ja jahimeeste esindajad. Komisjoni tööd juhib Lääne-Virumaa Veterinaarkeskuse juhataja Jüri Gustavson.

Esimesed sigade Aafrika katku leiud kodusigadel avastati juuli keskpaigas Viljandimaal kahes farmis ja ühes Valgamaa majapidamiseks. Praeguseks on sigade Aafrika katku leitud kokku kaheksas farmis ja majapidamises Viljandi-, Valga-, Tartu-, Järva- ja Lääne-Virumaal.

Inimestele sigade Aafrika katk ohtu ei kujuta, kuid võib põhjustada ulatuslikku majanduslikku kahju seakasvatussektorile. Iga loomapidaja peab järgima kehtestatud bioturvalisuse meetmeid, et oma loomi taudi eest kaitsta.

Sigade Aafrika katku puudutav teave on koondatud veebilehele www.seakatk.ee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles