Neeruti mõisa tornikiivrit tõstnud kraana murdus pooleks ja torn prantsatas maha

, peatoimetaja asetäitja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

“Kas keegi sai pihta?” küsis droonilennutaja, kui suur kallis droon kontrolli alt väljus ning pauguga vastu maad tükkideks lendas. “Kas kõik jäid terveks?” kõlas küsimus sealsamas mõni tund hiljem, kui mõisahoone tornikiiver suure pauguga alla prantsatas.

Kõlab nagu action-film, aga tegelikult juhtus see kõik täna Neeruti mõisa juures, kui tagasihoidlikult pidulikus õhkkonnas pidi alla tõstetama tornikiiver, et see Tallinnasse ümberehitamisele viia.

Hommik algas kehvasti juba kohale kutsutud droonimeeste jaoks, kes ettevalmistustööde ajal katsetuslendu tegid. Ühtäkki kaotas droon juhitavuse ning hakkas puude kohal oma telje ümber pöörlema. Peale mõningast veiderdamist ei kuulanud see enam üldse sõna ning lendas vana lehise otsa ja prantsatas kruusateele.

“Kas keegi sai pihta?” hüüdis kohe filmija rollis olnud noormees, sest puust vaid mõne meetri kaugusel seisid inimesed.

Nemad õnneks viga ei saanud, aga drooni ja selle küljes olnud kaameraga pole ilmselt enam midagi peale hakata. “Ma arvan, et umbes 20 000 eurot maksab kogu see värk,” oletas droonijuht, kellel ei jäänud muud üle kui kodu poole sõitma hakata.

Samal ajal kogunesid kohalekutsutud mõisa nurga juurde, et ajaloolisest hetkest osa saada. Iga päev ju 35 meetri kõrgusel asuvat tornikiivrit maha ei tõsteta. Lääne-Virumaal olla seda viimati tehtud Väike-Maarjas, kui sealse kiriku torn tormist räsida sai.

Kuid ehitusmeestel läks aega. Kui kohalikud on arvanud, et torn on nii kehvas seisus, et kukub ise ümber, siis tänane näitas, et tegelikult oli see hoone küljes päris kõvasti kinni. Töölised pusisid üle tunni, enne kui tornikiivrit lõpuks liigutama sai hakata.

Veel viimasel hetkel hõikas kraanajuht alt, et tellingutel olevad mehed maja varju hoiaks. Ja juba järgmisel hetkel kadus olukorra üle kontroll, kraana murdus ja tornikiiver prantsatas maha. Murdunud kraana kukkus täpselt tellingutele, kus mehed mõni hetk varem seisnud olid.

“Võib-olla hinnati torni lõplikku kogukaalu valesti, mistõttu kraana murdus,” sõnas kraanat juhtinud Jaan Teesalu OÜst Sintravella, kes pole varem midagi sellist kogenud. Kraana maksumus on umbes 350 000 eurot.

“Põhiline, et kõik terveks jäid,” ütles mõisa omanik Ander Ild. Tema abikaasa Hannah Ild lisas, et tehnika puhul peab igasugu asjadeks valmis olema. Nemad kui omanikud väga suurt kahju ei kannata, kuna tornikiiver oleks niikuinii Tallinnasse uuesti ehitamisele läinud, vana ei oleks nii ehk naa taastatav olnud. Ka maja pääses õnnelikult, sest pisut sai riivata vaid vana katuseosa, mis veel renoveerimata. “Hea, et oli mõte taastamisega ülevalt allapoole liikuma hakata,” lisas Ander Ild.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles