Katk ei oota puhkuste lõppemise aega

Einar Vallbaum
, riigikogu liige, riigikogu maaelukomisjoni liige
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maavanem Einar Vallbaum.
Maavanem Einar Vallbaum. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Kui varasemate taudide korral on olnud riigi-poolne teavitus- ja ennetustöö piisav, siis selle juhtumi puhul ainult rääkimisest enam ei piisa.

Viimase kümmekonna aasta jooksul on iga natukese aja tagant maailma raputanud mõni uus epideemiline haiguspuhang, mis ravimitööstuse ja ennetustegevuse huve teenib. Linnugripp, enteroviirus, tuberkuloos, SARS, Ebola ja nüüd sigade Aafrika katk.

Ühelgi neist pole Eestile olnud nii laiaulatuslikku ega otsest mõju kui seakatkul, mis haavab kogu Eesti põllumajandussektorit, toiduainetööstust ja Eesti majandust tervikuna. Kuigi inimeste tervisele sigade Aafrika katk otsest ohtu ei kujuta, tunnetavad selle haiguspuhangu mõju kõik: kannatada saab eksport, kaovad töökohad, löögi saab piirkondlik konkurentsivõime, mille puhul seakasvatus on olulise tähtsusega, tõenäoliselt mõjutab katk nii sealiha kui ka kana-, kala- ja loomaliha hinda, kannatada saab Eesti võimekus varustada oma tarbijaid kodumaise toodanguga kuni kaudsemate mõjudeni välja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles