Juhtkiri: Müstiline jooksupidu

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Sumedal laupäevaööl täitusid Rakvere tänavad viiendat korda ööjooksjatega. Esialgu valges juuniöös linnapäevade osana käima lükatud jooksupidu peeti nüüd teist korda augustihämaruses.

Ööjooks on Rakverele omaselt kiiksuga ettevõtmine, kuid sel on ka mitu tahku, mille üle võiks aru pidada. Kas oli õige tõsta see juunikuistelt linnapäevadelt pimedasse augustiöhe? Pimedas jooksmine õigustab küll paremini ettevõtmise nime, kuid linnapäevadega koos oli sel oma võlu.

Kuigi korraldajatele oleks tunduvalt lihtsam sündmust juunis korraldada, oli olnud linna soov ööjooks linnapäevadest eraldada. Ühtses särgis jooks hämaratel linnatänavatel ongi sündmusena tunduvalt erilisem ning ­aitab nii Rakverel kui Eestil kaugemale paista. See, et kõik üritusest osavõtjad kandsid sinist särki, pani linnatänavad õhtuhämaruses kuidagi müstiliselt kumama.

Pimedas oli aga vaja rohkem tegeleda valgustuse, turvamise ja muuga, et ei oleks rajalt eksimist ega vigastusi. Seepärast läbisid sel korral nii 5 km sörkijad ja kõndijad kui 10 km jooksjad ühe ja sama 5 km pikkuse ringi.

Ühine rada pani osa jooksjaid nurisema. Oli kuulda, et kõndijad kippusid hoolimata korraldusest raja paremale poole hoida ikkagi jalgu jääma. Õnneks suuremaks rüseluseks ei läinud.

Tõsisemad sportlased janunevad ka poolmaratoni järele ning uurivad korraldajatelt tihti, kas see järgmisel korral ehk taas kavva võetakse. Selle üle murravad korraldajad pead, sest harrastajate ning tippsportlaste soovid ja eesmärgid on erinevad. Praegu näib, et ööjooks jääb siiski harrastajate suviseks tippsündmuseks.

Lisaks võimsale emotsioonile, mida pakkus ühtses särgis õlg õla kõrval müstilises hämaruses liikumine sportlasele, said osa ka raja äärde kogunenud ergutajad. Oli sõud, oli meelelahutust, emotsioone ja melu, mis rakverlaste koduuksest sisse trügis. Nii mõnigi rakverlane, kes veel osalema ega kaasa elama ei olnud jõudnud, võttis järgmiseks aastaks plaani ööjooksust osa saada – kas rajal või raja ääres, polegi suurt vahet, sest jooksusündmus oli pidu ka pealtvaatajatele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles