Ida-Virumaal süttis punklaulupeo tuli

Anu Viita-Neuhaus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aasta siis oli 2011. Kunagised punkarid Teet Korsten ja Uno Laur süütasid punk laulupeo tule.
Aasta siis oli 2011. Kunagised punkarid Teet Korsten ja Uno Laur süütasid punk laulupeo tule. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Täna hommikul süüdati Purtse Hiiemäel punklaulupeo „Aju puudutus“ tuli. Kell 14 alustab „Tuleminemine läbi põletatud maa 2015“ oma teekonda Kohtla-Järve kaevurite skulptuuri juurest, et jõuda punklaulupeoks Rakveresse.

Selleks, et tuli saaks minekule, on kokku pandud seltskond punkijaid. Meeste seas on lisaks laulupeo korraldajale Üllar Saaremäele ka Juku-Kalle Raid, Hannes Astok, Aivar Riisalu, endine kultuuriminister Rein Lang jt.

Punklaulupeo tule teekond võtab aega neli päeva ning hinnanguliselt läbitakse jalgsi 46 kilomeetrit.

Punklaulupeo korraldaja Üllar Saaremäe on varem rääkinud, et Rein Lang ise pakkus ennast peo tuletoojaks.

“Tema meeskonnal, kes tõi ka “Aja puudutuse” tule, tekkis mõte hakata tuletoojaks ka “Aju puudutusele”,” rääkis Saaremäe, kes kinnitas, et Lang ja sõbrad jõuavad kohale juba reedel, kui toimub punklaulupeo Beforeparty Rakvere linnuses.

Enne seda peetakse Kohtla-Nõmmel maha punkmatus lollusele, uputatakse ülbus Aida karjääri ning peetakse punkluuleõhtut Sondas. Rakveres toimuval simmanil keedetakse aga netikommentaatorid seebiks.

Punklaulupidu „Aju puudutus“ toimub 22. augustil Rakvere vallimäel. Korraldajad on öelnud, et registreeritud lauljaid on laulukaare all 1500 inimese ringis ja sedakorda keskendutakse just sisule.

“Ega pealkiri “Aju puudutus” ole pandud lihtsalt sellepärast, et see on ilgelt punk. Umbes nii, et laulupidu kandis nime “Aja puudutus” ja vahva on panna “aju”,” rääkis ilmselt kogu maailmas ainulaadse punk laulupeo idee autor, kes ühtlasi kinnitas, et pidu on kultuuri toetuseks.

„Oleme üritanud punkkultuuri ühendada laulupeotraditsiooniga ja minu meelest on see õnnestunud.

Kuid selle ürituse puhul ei peaks niivõrd mõtlema sellele, et ma olen olnud nooruses punkliikumise fänn, vaid sellele, et olen ametilt ikkagi lavastaja, see on kui vabaõhulavastus,” sõnastas Saaremäe oma rolli.

Punklaulupeo sõnumi kohta ütles korraldaja nii: tahame keskenduda hetkele, milles viibime. Siin Eestimaal. Siin ja praegu. Ja ajale, mis on ees. Kes ja kus me oleme? Kuhu teel?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles