Unustatud kantsist hakkas punklaulupeo tuli tulema Rakvere poole

Anu Viita-Neuhaus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Hommik muinaseestlaste pühapaigas Purtse Hiiemäel oli pilvitu. Ere päike küttis kohalolnute nahktagisid, kui süttis punklaulupeo "Aju puudutus" tuli. 

Punklaulupeo idee autor ja ürituse eestvedaja Üllar Saaremäe nentis avakõnes, et Hiiemägi, see kurjuse ohvrite mälestamise paik, ongi see õige koht, kust teekonda alustada. “Teekond seisab ees pikk, see tule minemine siit, läbi põletatud maa, viib minu mälestuste rajale. Kohtla-Nõmme, sealt edasi Kiviõli, Sonda, kuni jõutakse Rakveresse. Igal õhtul toimuvad üritused, igal õhtul vabanetakse millestki, sedapuhku kallati ümber kannatuste karikas,” rääkis Saaremäe, enne veel, kui pirrud leegitsema lõid.

Nagu juba tavaks saanud, süütasid punklaulupeo tule pungiveteranid Uno Laur ja Teet Korsten. Kuigi nad tegid seda juba kolmandat korda, palus Ida-Virumaa enda mees, ansambli Röövel Ööbik liige Laur instruktsiooni. Üks punkijatest Juku Kalle Raid soovitas tal lihtsalt tuli põlema panna. Pisukese aja pärast õpetas Juku edasi: “Viska sinna põlev sigaret.” Seda siiski sageli Eesti vanimaks punkariks tituleeritav Laur ei söandanud teha ja tuli see süttis suitsutagi. Vile ja plaksutuste saatel.

Keegi seltskonnast märkis, et nüüd oleks õige aeg diskot kuulata. “Ei tea,” kostis vastuseks ja jutt läks edasi endise punkari Korstna küsimusega Saaremäele. “Üllar, kui vanaks saab käesoleval aastal Sex Pistols?” küsis legendaarne punkar. Vaikus. “Pakun, et 40,” vastas Saaremäe. “Täpselt. Seda võib mainida kirjas Mäda Juhanile,” pakkus Kortsen. See Juhan pole keegi muu kui John Lydon, kelle saadetakse veel täna telegramm.

Kiri vajas veel viimistlust ja nii sätitigi end minekule, enne veel palus aga sõna pargi rajaja Uno Säästla. “Kas ma võin teile öelda kaks sõna. Selle pargi õnnetu rajajana tahan teid tänada, ma olen liigutatud, et selline sündmus siin aset leidis, seda enam, et tegemist on hüljatud kohaga. Nii kurb kui see ka ei ole. Veel kord äitah,” kõneles Säästla.

Ja nii nad läksid liikvele – tuli, toojad ja punkijad. Läbi põletatu maa. “Kui ma mõtlen Ida-Virumaa peale, siis praktiliselt enamik maast on tühjaks kaevatud ja kogu see põlevkivi, mis on kätte saadud, on ära põletatud,” rääkis Saaremäe.

Tuld saab tervitada veel kolmel päeval, kui jalgsi läbitakse 46 kilomeetrit. Teel uputatakse ülbus Aidu karjääri, peetakse punkluuleõhtut Sondas ning keedetakse Rakvere lossivaremetes toimuval simmanil netikommentaatorid seebiks. Vallimäel aitavad luulet lugedes vahtu tekitada Merca, Aapo Ilves, Vahur Afanasjev, Juku-Kalle Raid ning lisaks ka Üllar Saaremäe ja legendaarne Albert Trapeež. Muusikat teevad lausa Vennaskond ja Singer Vinger.

Üllar Saaremäe sõnul on see kõik vajalik vabanemiseks, taaga maha panemiseks. “Need on asjad, millest peaks inimene ühel või teisel hetkel lahti saama või loobuma. Olgu see või seesama veider asi nagu kommenteerimine, sõimamine, karjumine internetiportaalides. Igal õhtul, päeval pannakse midagi maha, ja jäetakse sellega hüvasti. Siin kallati tühjaks kannatuste karikas. Eks see kõik selline ilus sümboolne tegu ole,” rääkis Saaremäe.

Enne lõunat näitasid punkijad Balti Kindi tornis tuld soomlastele. “See on ju selge, soomlased olid sellel ajal, kui punk päriselt olemas oli, vägagi abiks meile oma väljaannetega ja ikka lääne kultuuriga, nüüd teeme tagasi, näitama neile tuld,” kõneles muiates tulega tulija Juku Kalle Raid, kelle sõnul on tema roll istuda autos ja suitsu teha. “Absoluutselt, sest igalühel peab mingi roll olema, me otsime praegu seda inimest, kelle roll on hommikust saati õlut juua, me pole sellist veel leidnud, aga me leiame selle. Minu roll õlut juua hakkab natukene hiljem, kui me siit Purtse linnamäelt alla läheme,” rääkis Raid ja nentis, et tema ise pole kunagi punkar olnudki. “Arvan, et siin seltskonnas on ainult Üllar kunagi punkar olnud. See polegi tähtis, selleks et laulupeost osa võtta ei pea olema seto vanamutt. Sa ei pea olema punkar, et teha punklaulupeo tuletoomist. See on ka pungi mõte, et kui tahad tuld tuua, siis tule ja too, selleks ei pea olema punkar,” jätkas Raid ja ütles, et laupäevaseks punklaulupeoks püssirohtu jätkub. “Oo jaa, ja kuidas veel!”

III punklaulupidu “Aju puudutus” toimub aga 22. augustil Rakvere vallimäel umbes 1500 laulja osavõtul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles