Juhtkiri: Erivajadus ei ole puue

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Erivajaduseks ei loeta enam ammu ainult füüsilist või vaimset puuet, nagu võib-olla vanast ajast harjunud oleme. Erivajadus võib olla ka suurem tähelepanuvajadus, hüper­aktiivsus või hoopis liigne introvertsus.

HEV-lapsi ehk hariduslike erivajadustega lapsi on meie ümber palju ning otse loomulikult käivad nad koolis. Aga järjest enam liigutakse selles suunas, et neid õpetatakse koos teiste õpilastega tavakoolis, küll väikeklassides. Ühest küljest on see lisakoormus koolile, sest need lapsed vajavad õpetajat, kellel oleks kogemus ja pädevus erivajadustega õpilasi õpetada. Teisalt ei ole neil lastel intellektipuuet ja nad on võimelised tavalise õppekava järgi õppima, kuid nad vajavad selleks häirivatest faktoritest vaba keskkonda.

Kui tavakool suudab seda võimaldada, ei ole küsimustki, kas lapsed seal hakkama saavad. Näiteks Kadrina keskkoolis on hariduslike erivajadustega õpilaste klass olnud tavaklasside kõrval juba vähemalt paarkümmend aastat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles