Maaeluminister: ASi Vireen nõukogu peab kaaluma ettevõtte juhataja sobivust ametikohale

, peatoimetaja asetäitja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mobiilne seapõleti AS Vireeni juures.
Mobiilne seapõleti AS Vireeni juures. Foto: Marianne Loorents / Virumaa Teataja

Maaeluminister Urmas Kruuse tegi riigiettevõtte AS Vireen nõukogule ülesandeks kaaluda ettevõtte juhataja sobivust ametikohale. Loomsete jäätmete käitlemisega tegelevas ettevõttes toimunud erikontroll tuvastas, et AS Vireen on mobiilse seapõleti kasutamise kohta esitanud avalikkusele valeandmeid.

„Meie kahtlused on kahjuks osutunud tõeks. AS-s Vireen läbiviidud erikontroll tuvastas, et ettevõte on avalikkusele valetanud mobiilse põleti Hurican 1000E kasutamise kohta 31. juulil ja 1. augustil 2015 Tartumaal Puhja vallas Rämsi külas asunud taudikoldes,“ ütles maaeluminister Urmas Kruuse.

Ettevõtte poolt Veterinaar- ja Toiduametile esitatud arve põhjal hävitati Rämsil mobiilses põletis 23,228 tonni sigade Aafrika katku tõttu hukatud loomi. „Tegelikult polnud tekkinud rikke tõttu hävitamine võimalik ja mobiilne põleti transporditi tagasi ASi Vireen. Rämsil hukatud sead utiliseeriti loomsete jäätmete käitlemise tehases Väike-Maarjas,“ selgitas Kruuse.

Urmas Kruuse sõnul on sigade Aafrika katku tõrjumisel kõige olulisem protsessi läbipaistvus ja usaldus nii ametiasutuste vahel kui ka ühiskonnas laiemalt. „Seepärast on pärast säärase avaliku valetamise tuvastamist väga keeruline jätkata usalduslikku töösuhet AS Vireen juhatajaga ja teen riigiettevõtte nõukogule ettepaneku kaaluda juhataja sobivust ametikohale,“  ütles Kruuse.

ASi Vireen nõukogu koguneb otsuse tegemiseks reedel, 28. augustil.

AS Vireen nõukogu liige,

ASi Vireen nõukogu esimees, põllumajandusministeeriumi haldusosakonna juhataja Taimo Saalfeldti sõnul saab ministri ettepanekut kommenteerida reedel, kui nõukogu on kogunenud ja teemat arutanud. Saafeldt tunnistas, et seni pole äriühingu juhile etteheiteid olnud. Küsimusele, kas nõukogu võib Persidski ka kohale jätta, vastas Saalfeldt: "Ministri soov teemat arutada on nõukoguni jõudnud ja see on reedel koguneva nõukogu istungi päevakorras. Nõukogus on kokku kuus liiget, kellest igaüks peab selles küsimuses arvamuse kujundama. "

ASi Vireen juhataja Rait Persidski sõnul ei saa ta maaeluministri ettepanekut kommenteerida. "Ma ei tea, milles mind süüdistatakse," sõnas ta. Persidskil lõpeb tööleping tänavu 15. novembril ja üks variantidest on, et reedel otsustab nõukogu temaga töölepingut mitte pikendada.

Loomsete jäätmete käitlemisega tegelev AS Vireen on riigi äriühing, mille aktsiad kuuluvad 100% Eesti Vabariigile ja on Põllumajandusministeeriumi valitsemisel. Aktsionäride üldkoosolekul esindab riiki maaeluminister. ASi Vireen juhib alates 17.11.2012. a Rait Persidski.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles