Õige laud ja tool aitavad koolilast

Anu Viita-Neuhaus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koolikaupade müüjatel ja ostjatel on mõned päevad enne septembri algust kibekiire aeg. OÜ Kristallkotkas juhatuse esimees Aarne Kõue aitab teha koolilapse jaoks toetavaid valikuid.
Koolikaupade müüjatel ja ostjatel on mõned päevad enne septembri algust kibekiire aeg. OÜ Kristallkotkas juhatuse esimees Aarne Kõue aitab teha koolilapse jaoks toetavaid valikuid. Foto: Meelis Meilbaum

Ühel toolil, laual, riiulil ja lambil on koolilapse igapäevas oluline roll. Milline peaks olema lapse koolitöökoht, et tal oleks mugav ja inspireeriv õppida ning hea mõttetööle keskenduda?

Kristallkotkas OÜ esimees Aarne Kõue rääkis, et töötool peab toetama lapse rühti ja õiget kehahoidu, olema seljatoega, reguleeritava kõrguse ja sobiva suurusega. “Laps peaks istuma sirge seljaga, käsi ei tohiks olla küünarnukist sirge, vaid nurga all. Tähelepanu tuleks pöörata ka sellele, et põlveõnnal ja tooli põhi oleks teineteise vastas. Kuna lauad üldjuhul ei ole reguleeritava kõrgusega, on liiga kõrgel või madalal oleva tooli peal istudes lapsel kirjutada või klaviatuuril toksida ebamugav,” kõneles Kõue. Ta tõi näite, et kui laps on väike ja tool liiga suur, siis käib lõug vastu lauda, kui aga juhtub vastupidi, siis istub ta küürus, et laua kohale küünitada. “Mõistagi on niimoodi ebamugav istuda ja paratamatult laps väsib. Ei jaksa, ei taha õppida ja vanemad ei saa aru, mis toimub. Tegelikult on see lihtne asi, millele tihipeale ei mõelda.”

Kõue soovitas mitte nii väga vaadata hinda, vaid osta tool, mis sobib just eelkõige lapse pikkusega. Kui reguleeritav tool on juba olemas, tuleb tema sõnul selle asendit ka vahetada. “See võib olla abiks, kui reguleerida tool teise asendisse – saab pisut puhata ja aktiivsemalt edasi tegutseda.”

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles