Juhtkiri: Minister vajab pead

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Poliitika on male seisukohalt igav. Kui males on piiramatul arvul kombinatsioone, siis poliitikas enam jalgratast ei leiuta. Maaeluminister Urmas Kruuse saatis erikontrolli aktsiaseltsi Vireen ehk rahvakeeli raipetehasesse. Põhjuseks seapõleti tööd kajastavad ekslikud arved.

Erikontroll tuvastaski eksimuse. Kuidas teisiti?

Siis tegi minister riigile kuuluva äriühingu nõukogule ülesandeks kaaluda selle juhi ametisse sobivust. Nõukogu esimees on põllumajandusministeeriumi haldusosakonna juhataja ehk ministri alluv.

Kas nõukogul on võimalik öelda härra ministile, et ta eksib, et juht on igati vinks-vonks mees. Teoreetiliselt on, praktiliselt mitte. Kui nõukogu ei laula äriühingu omaniku loodud laulu, on omanikul õigus nõukogu välja vahetada. Seda seni, kuni õiged lood suul.

Poliitikas kas varjatakse tegevust või tegevusetust – või käiakse see lauale. Viimast varianti kasutatakse pahatihti olulistelt asjadelt tähelepanu kõrvale juhtimiseks. Tundub, et nüüdki on nii. Peamine on praegu sigade Aafrika katkuga võidelda, mis riigil ehk õigemini öeldes põllumajandusministeeriumil kui juhtiv­asutusel hästi välja ei kuku. Kui asjad on pahasti, siis järgmine käik on süüdlaste otsimine lootuses, et võtame pea maha, siis saab natukeseks ajaks rahu.

Homme kogunev ASi Vireen nõukogu peabki otsustama, kas viia ministrile pea või mitte. Kardetavalt neil valikuid ei ole.

Inimese vallandamine pole aga lihtne. Asi võib minna kohtuvaidluseni. Kohtukulli ees aga aetakse juuksekarv lõhki. Vireeni juhi saab vallandada eelnevalt käskkirju vorpimata erakorraliselt ehk usalduse kaotuse tõttu. Aga selleks on vaja tõendada, et juht üritas tahtlikult omanikku ehk riiki petta. Miks? Motiivi leidmisega tekivad juba raskused.

Aga on ka lihtsam variant, sest Vireeni juhi tööleping lõpeb 15. novembril. Suure tõenäosusega minister homme pead ei saa, vaid peab veidi ootama. Nõukogu otsustab töölepingut mitte pikendada.

Elame, näeme.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles