Õpetaja 18. teadmiste päev on eriline

Anu Viita-Neuhaus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rakvere reaalgümnaasiumi õpetaja Kairit Lillepuu.
Rakvere reaalgümnaasiumi õpetaja Kairit Lillepuu. Foto: Kristel Karjane

Rakvere reaal­gümnaasiumi klassiõpetaja Kairit Lillepuu alustab pedagoogina 18. koolisügist. Ta on esimene õpetaja kahekümne viiele poisile ja tüdrukule, kellele on kooliaasta algus ootuse ja pidulikkuse aeg. Nagu ka kauaaegsele õpetajale.

Ehkki Kairit Lillepuu on ligi kakskümmend aastat olnud õpetaja, nendib ta, et esimene september on talle ikka kooliaasta tähtsaim päev. “Kindlasti. Minu jaoks on see uus algus, ükskõik kas lapsed tulevad esimesse või kolmandasse klassi. Nad ju kasvavad, tehes iga aasta erinevaks ja eriliseks. Nemad ootavad ja ise ootad,” räägib õpetaja.

Ootust, mida Lillepuu praegu tunneb, mäletab ta juba lapsepõlvest. Nimelt on nende suguvõsas neli põlve kooliõpetajaid. “Niisiis on meie suguvõsas kogu aeg oodatud,” ütleb muiates õpetaja Lillepuu, kelle vanavanaema juba koolmeistri ametit pidas.

Õpetaja sõnul sarnaneb tema töömuster ema omaga. “Ootusaeg algab juba juulikuus, võtad asjad välja, vaatad ja silitad. Hea tunne on sees,” kõneleb õpetaja, kes magavat esimese septembri öösel rahulikult.

Sellel erilisel päeval ärkab ta kell kuus, et jõuda Rakverest 17 kilomeetri kaugusel asuvast kodust õigeks ajaks juuksurisse. Kui õpetajanna jõuab värske soengu ja uue kleidiga koolimajja, on esimeste klasside koridoris veel vaikne. Enne suurt algust on ta mõned hetked koos oma kolleegidega. Klassiuksed on lahti, käiakse töökaaslasi tervitamas, muljetamas ja õnne soovimas. “Soovime head uut aastat. Mulle väga meeldib meie koolis see, et kõik on nii rõõmsad, kui teineteist näevad,” räägib õpetaja.

Kell 11.30 on õpetaja klassis number 101, et tervitada oma lapsi. “Kui nad hakkavad kõik tulema, siis see pilt võtab ikka selja märjaks. Kuigi ma tean täpselt, kuidas nad tulevad, aiman, mida nad ütlevad, on see ikka nii eriline ja võimas. Kõik on väga rõõmsad, soovides head ja paremat. On kallistusi ja lilli.”

Kauneid õisi viib õpetaja esimesel koolipäeval koju ... ämbriga. “Suure ämbriga. Terrass on lilli täis. Nii palju on neid. Põhiliselt liiliad, roosid, krüsanteemid. Astreid jääb aina vähemaks,” räägib õpetaja, kes sellel päeval näeb vanemate ja laste silmis suurt tänulikkust.

Kogunemispooltund läheb imeruttu. Kes otsib kohta, kes sõpra, kes piilub töövihikute ja raamatute kotti. Kui esimesed tähed aabitsast kokku veeritud, tulevad 12. klassi õpilased ja võtavad väikesed kaaslased käekõrvale.

Reaalgümnaasiumi aktus toimub kooli ees õues ja esimese klassi lastel on au ja rõõm seista kõige ees. Muusikalised etteasted ja koolidirektor Martti Marksoo heatahtlik kõne juhatavad sisse tavapärase koolipäeva. Klassijuhataja tunni jooksul saab õpetaja aru, millised on tema klassi lapsed. “Kui oled töötanud 18 aastat, mõistad esimesest hetkest, kes on pisut tagasihoidlikum, kes tahab rääkida,” ütleb õpetaja, kelle kord on nüüd rääkida oma lugu.

Sedakorda on õpetajal plaan kõnelda lugu Jaagupist ja tema esimesest koolisügisest. “See on lähtuvalt aabitsast. Perelugu, mille seon laste ja nende vanematega, et kõik saaksid oma tõetera kätte. Muidugi on meil plaanis ka mängida. See on ikka kogupereetendus,” pajatab õpetaja loost, mille sõnumiks on pereväärtused.

Ja siis valguvad nad oma tulevast kooliteed pidi laiali: kes koju torti sööma, kes kohvikusse. Õpetaja läheb uut koolipäeva ette valmistama. Et järgmisel hommikul särasilmadega mänguliselt õppida.

Tunniplaan ilmub eKooli veel esimese septembri õhtul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles