Prügimajandus nõuab missioonitunnet

Kristel Kaljuvee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vanemate konteinerite varem lahti käinud kaaned on nüüd kinni ning neisse on lõigatud väiksemad avad.
Vanemate konteinerite varem lahti käinud kaaned on nüüd kinni ning neisse on lõigatud väiksemad avad. Foto: Meelis Meilbaum

Kujutagem ette vihma- ja lumeviirulist detsembriõhtut. Suure kortermaja kõrval prügikasti juures koogutab paksus jopes mees. Ükshaaval poetab ta suure konteineri väiksest august sisse puhtaks pestud pakendeid. Sest just nii käitub üks kohuse­tundlik kodanik.

Rahvast on juba pikemat aega püütud harjutada prügi sortima. Asi töötab – enamik meist ei viska vana televiisorit pakendikonteinerisse. Tegelikult ei ole seda enam ka võimalik teha, sest uute pakendikonteinerite luugid on parajasti nii pisikesed, et sealt mahub lahedalt sisse mahlapakk, aga katkine köögikombain, mille koht see niikuinii pole, enam mitte.

Tamsalu elaniku Tarmo Tähepõllu hinnangul aga on tootjavastutusorganisatsiooni (TVO) tellitud konteineri luuk ebapraktiliselt väike. “Pakendikonteinereid on nii halb kasutada, et aina vähem inimesi viitsib sorteerida. Pakendid pannakse lihtsalt üldprügisse,” ütles ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles