Juhtkiri: uute alguste kuu

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kõik-kõik on uus septembrikuus, kui meenutada Olivia Saare luuletust. Teatrid ja rahvamajad alustavad uut hooaega, laulu-, tantsu- ja näitemänguseltside liikmed kogunevad taas, liikumisharrastajad hakkavad üheskoos trenni tegema.

Ja loomulikult saavad jälle kokku õpilased, et üheskoos tarkust taga nõuda. Iga aastaga jääb neid üha vähemaks. Ja selle taustal võib aru saada Kunda linnapea Jüri Landbergi rõõmust, et Kunda ühisgümnaasiumil läheb väga hästi – tänavu on koolis üks laps enam kui mullu.

Tänavune suve lõpp möödus Lääne-Virumaal suuremate uudisteta koolimajade remondi kohta, sest enamik neist on kenasti korda tehtud.

Küll mitte nii uhkeks, kui on sel nädalal teleuudistes palju ruumi saanud riigigümnaasiumid, kuid korda siiski.

Just suuresti oma jõudude ja Euroopa abirahadega koolimajadele antud uus nägu on põhjuseks, miks näiteks Rakvere linn ei ole huvitatud riigigümnaasiumi loomisest, ehkki haridusministeerium on küllalt jõuliselt ajanud poliitikat, mille kohaselt peaks riigigümnaasium olema igas maakonnakeskuses.

Samas tegi uudistes nähtu ka pisut kadedaks, sest riigigümnaasiumid on tõepoolest vägevad ning pakuvad arvutiklasside, auditooriumide ja laboritega võimalusi, millest enamik õpetajaid ja õpilasi võib vaid unistada.

Sest head haridust ei taga ainuüksi õpetajale makstav inimväärne palk, mida valitsus kogu aeg tõsta kavatseb (ja aeg-ajalt tõstabki), vaid ka tingimused, milles õpilased õpivad.

Viimase uuringu kohaselt kuulub Lääne-Virumaa nende maakondade hulka, kus koolivõrk kõige suuremat korrastamist vajab. Ilma haldusreformi ja omavalitsuste ühinemiseta on raske koolide sulgemist ette näha, sest ükski vallajuht ei taha oma valla viimast kooli kinni panna.

Aga raha kooli, tänapäeva nõutele vastava kooli, pidamiseks ka eriti pole. Nii ongi seni uksi suletud vaid neis paigus, kus koole ilmselgelt ülearu palju.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles