Külalood: Eesti haridusreform saab universumi parimaks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rein, see Kadrina Sikk.
Rein, see Kadrina Sikk. Foto: Meelis Meilbaum

Eesti õppimismaastiku viimse kruvikeseni ümber korraldav gümnaasiumireform tormab täiskäigul ja ametnike targal juhtimisel edasi. Meil, lihtrahval, tavalistel külainimestel, jääb vaid ennenägematute ümberkorralduste rohkeid vilju oodata. Et siis näha, kuis Eesti tõuseb Euroopa viie kõige targema riigi hulka. Ja mitte ainult! Ju saab Eestist tänu riigigümnaasiumide rohkele loomisele ka universumi tarkuse tipp, mida käivad kummardamas nii marslased kui ka Siiriuse mehikesed.

Niisiis, vastsest betoonivalust klassijuhataja on tänaseks valmis saanud. Ehitame enesele lisaks ka telliskividest direktori. Vestame siis väärispuu pakkudest valmis õppealajuhataja. Eks emakeeleõpetaja materjaliks sobib kindlasti taaskasutatav papp ja paber. Kehalise kasvatuse õpetaja loomiseks oleksid aga paslikud kõikvõimalikud raudtalad. Tööõpetuse õpetaja saab teha igasuguse jämedusega juhtmetest. Kooliarst võiks aga suisa klaastahvlitest valmistatud olla. Keemiaõpetaja tarvis oleksid sobilikud plasttorud, füüsiku saaksime aga ...

... aga sel uueks saamise teel on sõgedate tagurlastena jalus saarlased ning virulased. Just meie siin Lääne-Virumaal ja lisaks meretagune rahvas ei ole mõistnud seda, kuis suur ja ilus hunnik betooni, klaastahvleid, juhtmeid ja laudu hakkab iseenesest õppureid tipptasemel õpetama. Kuidas riigigümnaasiumide uued majad teevad korraga õppurid senisest sada korda targemaks. Mul on uhke tunne olla ja elada selles seltskonnas, kes ei jookse kaasa kogu maad haaranud riigigümnaasiumihullusega. Olen uhke läänevirulaste üle, kelle aju puudutusest on sündinud eluterve skepsis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles