Moodne viljakuivati nõuab andurite usaldamist

, peatoimetaja asetäitja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rõngu terminali ehitusel rakendatakse kogemusi, mis on saadud Lääne-Virumaal Roodeväljal asuva terminali käivitamisel. Fotol Roodevälja terminal.
Rõngu terminali ehitusel rakendatakse kogemusi, mis on saadud Lääne-Virumaal Roodeväljal asuva terminali käivitamisel. Fotol Roodevälja terminal. Foto: Meelis Meilbaum

Päikeselise esmas­päeva pärastlõuna on põllumeeste ühistu Kevili Roodevälja terminali juures üsna vaikne. Peale kahe oma järge ootava auto ei hakkagi midagi silma. Ei ühtki inimest ega mingit liikumist, isegi mitte mahapudenenud viljateri nokkivaid linde.

See on aga moodsa viljakuivati argipäev – visuaalset märku tegevusest annavadki järjekorras ootavad autod. Nädalake tagasi oli neid väljaspool territooriumi umbes 15, sees veel sama palju. Töötajad toimetavad aga nelja seina vahel ning suureks abimeheks on arvuti ja kaugele arenenud infotehnoloogia.

Kui aga alustada Eesti moodsaima viljakuivati tööprotsessi algusest, siis hakkab see peale auto kaalumise ja proovide võtmisega. Viimast tehakse tänapäevase proovivõtjaga, nii et autojuht ei pea autost väljagi tulema. Nimelt on katuse all kaks kaamerat, mille abil operaator vaatab, millisest koorma osast proov võtta. Siis suunatakse koormasse toru, mis imeb endasse umbes veerand ämbritäit vilja, mis omakorda sõidab mööda torusid otse viljalaborisse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles