RMK ehitab Virumaale 36 kilomeetrit metsateid

Anu Viita-Neuhaus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
RMK ehitab Virumaale 36 kilomeetrit metsateid. Foto on illustratiivne.
RMK ehitab Virumaale 36 kilomeetrit metsateid. Foto on illustratiivne. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Riigimetsa Majandamise Keskuse (RMK) tellimusel ehitatakse sel aastal Virumaa metsadesse 36 km metsateid, tööd lähevad maksma 1 370 000 eurot. 

RMK metsaparandustalituse juhataja Margus Reimann tõi tänavu Lääne-Virumaal valmivatest metsateedest esile Tölga-Punasoo tee pikkusega 17,3 km ja Loobu metsandiku teed, kus rekonstrueeriti kaheksa teed kogupikkusega 19 km.

Üle Eesti ehitatakse ja uuendatakse sel aastal RMK tellimusel 489 kilomeetrit metsateid, kuivendussüsteeme rekonstrueeritakse 23 800 hektaril. Sellisteks investeeringuteks ja regulaarseteks hooldustöödeks kulub 23,3 miljonit eurot. Kõige enam tehakse metsaparandustöid tänavu Pärnumaal ja Ida-Virumaal.

2014. aastal investeeris RMK metsateede ja kuivendussüsteemide rekonstrueerimisse ja hooldamisse 23,6 miljonit eurot. Selle eest ehitati ja uuendati 267 kilomeetrit teid ja taastati kuivendussüsteeme rohkem kui 7000 hektaril. Reeglina tehakse metsaparandustöid ühel objektil kaks aastat. Valdavalt valmivad tööd septembris-oktoobris, RMK-le pakub teenust üle poolesaja ettevõtte. Kokku on tänavu valmivaid objekte üle Eesti ligi 200.

Metsateid rajatakse ja vanu metsakuivendussüsteeme rekonstrueeritakse selleks, et parandada ligipääsu metsa, lihtsustada metsatöid ning säilitada varasema kuivendusega saavutatud puidu lisajuurdekasv ja parem kvaliteet. Teadlaste hinnangul kasvab tänu metsakuivendusele Eestis igal aastal ligikaudu üks miljon tihumeetrit puitu rohkem. Parem metsateede võrgustik on oluline ka metsatulekahjude kustutamiseks ning muudab metsas liikumise mugavamaks seenelistele-marjulistele ja matkajatele. 

RMK on Eesti riigile kuuluva metsa ja teiste mitmekesiste looduskoosluste hoidja, kaitsja ja majandaja. RMK teenib riigile metsa majandades tulu, kasvatab metsauuendusmaterjali ja korraldab metsa- ja looduskaitsetöid. Lisaks loob RMK looduses liikumise võimalusi ja kujundab loodusteadlikkust.

RMK koosseisu kuuluvad Sagadi metsakeskus, Elistvere loomapark, Tartu puukool ning Põlula kalakasvandus. RMKs töötab üle 700 inimese, lepingupartnerina saab riigimetsas tööd ligi 5000 inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles