Muinsuskaitsepäeval näitasid fanaatikud vägevaid ja erilisi tuuleveskeid

Anu Viita-Neuhaus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Muinsuskaitsepäeval avasid mitmed tööstuspärandid oma uksed, et näidata erilisust ja ilu.

Tamsalu vallas Kuie tuuliku juures oli tuul erakordselt tugev. Mitte tuule pärast ei pannud omanik tuulikut tööle. Ei! Sellel erilisel tuulikul puuduvad tiivikud. Aga uksed olid avatud. Võimalust piiluda Virumaa ainukest algupärase sisustusega säilinud tuulikut, kasutas päeva jooksul 30 inimest. Tuuliku omaniku poeg Sven Schönberg pidi rääkima oma iludusest lakkamatult. Selle minevikust ja olevikust. „Minu vanavanaisa ostsis selle kunagi, see töötas päevani kui Breznev ära suri. 10. novembril 1982 kukkusid tiivad tormiga alla,“ rääkis ta.

Tasa ja targu on tal aina enam tekkinud idee, asi taaskord käima lükata. Kuigi jahu, mannat, tangu siin enam ilmselt ei tehta. „Jahu ei hakka tõesti tegema, oluline on see, et inimesed näeksid, kuidas see töötab.“ Puidu ja tõrva järgi lõhnav tuulik andis siiski tunnistust, et selle kallal on vaikselt nokitsetud. „Saime pisut toetust, tuuliku väliskülje oleme ära katnud. Nii pole vesi sisse tulnud,“ rääkis Scönberg tuulikust. Kolmekorruselisest Hollandi tüüpi tuuleveskist, mille alumine osa on ehitatud maakivist ja ülemine osa kaetud laastudega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles