Kiri: 8 põhjust, miks loomade koht pole tsirkuses

, MTÜ Loomus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kevadel saatis põllumajandusministeerium kooskõlastusringile eelnõu, millega plaanib keelustada teatud liikide, nagu suurte kaslaste, karude, ahvide ja elevantide, kasutamise tsirkuses. “Aga õige tsirkus ongi ju loomadega,” protesteerivad pettunud vaatajad.

Miks küll ometi loomakaitsjad ja paljud teised loomade heaolust hoolivad inimesed taolisi lõbusaid ettevõtmisi laidavad? Põhjused on järgmised.

  1. Tsirkus ei suuda tagada loomade heaolu. Loomadel pole tsirkuses piisavalt liikumisruumi, neil puuduvad loomuomased tingimused ning nende elurütm on sageli häiritud mürast, valgusest ja vibratsioonist.
  2. Tsirkuses sunnitakse loomi esitama loomuvastaseid trikke. Tsirkusetreeningutes kasutatakse metsloomade allutamiseks metallist konkse, piitsasid, keppe, elektrišokki ja muid sunnivahendeid.
  3. Rändtsirkuse loomi transporditakse pikki vahemaid kitsastes ja halva ventilatsiooniga vagunites ning treilerites, kus nad veedavad suurema osa ajast ka esinemiskohta jõudes.
  4. Tsirkuseloomad kannatavad stressi all, mis väljendub muu hulgas stereotüüpses käitumises: edasi-tagasi ringlemises või sama liigutuse pidevas kordamises.
  5. Ruumikitsikusest tingitud hügieeniprobleemid suurendavad loomade haigestumisriski ning tsirkuste rändava iseloomu tõttu ei suudeta loomadele tagada adekvaatset veterinaarabi.
  6. Tsirkuseloomad võivad olla vabast loodusest illegaalselt püütud, sest nende päritolu on raske kindlaks teha. Kui tsirkuseolud põhjustavad kannatusi ka tehistingimustes sündinud loomadele, siis vabast loodusest püütud loomade jaoks on tsirkusesse sattumine psühholoogiliselt kirjeldamatult raske ja selle tagajärjel võivad loomad isegi surra.
  7. Tsirkus rikub laste väärtushinnanguid. Laste­psühholoogid on väitnud, et tsirkuseloomade etteastete nägemine loob lastele loomadest vale kujutluspildi ning nad võivad selle tulemusena hakata pidama domineerimist ja loomade vägivaldset kohtlemist loomulikuks.
  8. Loomade ekspluateerimine ehk nende sundimine ebaloomulikule tegevusele inimeste meelelahutuse nimel on oma olemuselt ebaeetiline.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles