Puskaripunkrid kaovad pildilt vähehaaval

Toomas Herm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Puskarivabrikuid jääb vähemaks, sest keelatud alkoholi valmistatakse tehnilisest piiritusest.
Puskarivabrikuid jääb vähemaks, sest keelatud alkoholi valmistatakse tehnilisest piiritusest. Foto: Internet

Kui nõukaajal oli Rakveres Pikal tänaval parimatel päevadel võimalik vähemalt viiest kohast keelatud metsakohinat hankida, siis nüüd on see äri kokku kuivanud.

Alkoholiseaduse määratluse järgi on puskar kodusel viisil pärmilisel alkoholikäärimisel tekkiva liitse vedeliku destilleerimisel saadav kange alkohoolne jook, mis sisaldab puskariõlisid. Nimetatud seadus määratleb alkohoolse joogi kangeks, kui selle alkoholisisaldus on üle 22 mahuprotsendi.

Puskariaparaadi omamine või valdamine on keelatud. Aparaadi leidmise korral tuleb sellest kohe teavitada politseid.

Puskariaparaati võib museaalina eksponeerida riigi- ja munitsipaalmuuseumis ning politsei loal ka eramuuseumi kollektsioonis.

Puskariaparaadi omamise ja puskari ajamise eest võib süüdlast karistada aresti või trahviga kuni 1200 eurot.

Maksu- ja tolliameti tollikorralduse osakonna juhtivinspektor Ivar Veber rääkis, et Rakveres Pikal tänaval tegutsevaid puskarimüügikohti on pidevalt kontrollitud ja seepärast on need seal kokku kuivanud. Tänapäeval ei ole puskari ajamine enam populaarne, keelatud alkoholi valmistatakse raja tagant legaalselt sisse toodud tehnilisest piiritusest, mis veega lahjendatakse.

Siiski pole puskar joogikaardilt veel päriselt kadunud. Seda aetakse piirkondades, kus on säilinud traditsioonid, oskused ja tarbijaskond. Näiteks Ida-Virumaal. Peamiselt pruugivad puskarit vähekindlustatud inimesed ja seda valmistavad invaliidsuspensionärid, kelle jaoks on see peamine elatusallikas.

Veber tõi näite 2012. aastast, mil Narva lähedal talus avastati väike puskaritehas. Seal oli umbes 3,5 tonni valmistoodangut. Tänavu saadi Ida-Virumaal ühest garaažiboksist 170 liitrit puskarit.

Lisaks Rakverele aetakse ametkonna andmetel puskarit Tapal. Tänavu on maakonnas kätte saadud 516 liitrit salaalkoholi, sellest 63,5 liitrit puskarit.

 Rakveres leiti kontrolli käigus 100 liitrit puskari toorainet ehk meskit ja kaks puskariaparaati.

Veberi sõnul on sagedased kontrollid pannud puskariajajaid leiutama uusi kauplemisviise. Esiteks teenindatakse ainult kindlaid kliente. Samuti kasutatakse nn koduteenust ehk müüja viib kauba ise tarbijale.

Seaduse järgi on keelatud käidelda ehk valmistada, töödelda, villida, müüa alkohoolseid jooke, mis ei vasta õigusaktides määratletud nõuetele. Alkohoolset jooki on keelatud müüa kandekaubandusena ehk käest, kärust, käsikorvist, kandelaualt või -kastist.

Samuti on alkohoolse joogi jaemüük keelatud kioskist, tänava- või turukaubanduse korras.

Maksu- ja tolliamet ootab vihjeid ebaseadusliku kauplemise kohta tasuta telefonil 800 4444 või meiliaadressil vihje@emta.ee.

Kas anda vihjeid ka koduveini või -õlle valmistaja kohta? Ivar Veberi sõnul võib kodus pruulida õlut ja veini ainult oma tarbeks. Seda võib küll anda teistele maitsta, kuid mitte müüa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles