Külalood: Litsid mehed need põllumehed!

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rein, see Kadrina Sikk.
Rein, see Kadrina Sikk. Foto: Meelis Meilbaum

Tsiteerin klassikat: ““Litsid mehed need Vargamäe omad,” ütles kõrtsmik ja laskis hammaste vahelt lirtsti üle leti põrandale, ärplejate jalge ette ...”

Kultusromaan “Tõde ja õigus”, peatükk XX. Meenutagem: kõrtsileti ees käis Andrese ja Pearu ärplemine, millest polnudki aru saada, kas tegemist oli ikka kähmlusega tõe ja õiguse nimel. Või käis lihtsalt suuremat sorti ärapanemine.

Litside meeste sõna või sõnum jooksis mõnelgi läbi aju või üle huulte läinud nädalalgi, mil põllumehed oma traktoritega Toompead ründasid. Et mis paganama kammaijaa ja kamarajura see nüüd käib? Kas on sel mässu moodi asjandusel tegelikku põhjust ka või on tegemist püüdega kellelegi ära panna? Olen tänaseks kogenud, et umbes nii mõtlesid Toompea traktorimiitingu järel nii lihtsad külamehed kui ka linnasaksad, suisa vurledest rääkimata. Ses mõteluses ja põllumeeste l-tähega ristimises oli ühtaegu nii arusaamatust kui kadedust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles