Sajaaastase koolimaja lugu

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rakvere ametikool.
Rakvere ametikool. Foto: Meelis Meilbaum

Piiri tänaval asuva sajandivanuse haridustemplini viib uhke pärnaallee. Saja aasta jooksul on mööda seda astunud sõdurid, õpetajad, kutseõppurid. Teadmata, et igal puul on oma nimi ja omanik. See ja veel palju teisigi fakte koorub välja, kui uurida suurejoonelise maja aukartustäratavat ajalugu.

Kui Venemaa haridusministeerium 1909. aastal Riia õpperingkonda õpetajate seminari asutada plaanis, ei olnud Rakvere esmaseks valikuks. Eesti alal koolitas õpetajaid vaid üks seminar ning see asus Tartus, mistõttu võeti nõuks kool rajada Kuressaarde, Mustveesse, Joaorgu või Võrru. Ajapikku jäi sõelale Joaoru, mida peeti sobivaks, sest asus Narvale ning vene keelele ja kultuurile lähedal.

Seminari rajamise eesmärk oligi tugevdada vene keele, õigeusu ja keisrivõimu positsiooni, sest kardeti, et kui kooli loomisega hiljaks jääda, võivad kohalikud baltisakslased hoopiski ette jõuda. Kui ka Narva lähedusse maad ei saadud, pöörati silmad Rakvere poole. 1912. aasta augustis tegi 24. Riia õppekonna kuraator S. M. Prutšenko Venemaa haridusministrile ettepaneku rajada kool Rakverre.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles