Ida-Virumaal toimub esimene omalaadne gurmeesündmus "Silm suhu!"

Kristel Kaljuvee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Silmud.
Silmud. Foto: Marianne Loorents

Narva ja Narva-Jõesuu toidukohtades toimuvad 15.-17. oktoobril esimesed silmupäevad "Silm suhu!". Kolme päeva jooksul pakutakse põnevaid silmuroogasid. Kokkadel on lihtne, kuid loominguline ülesanne: valmistada midagi erilist ja hõrku, et toidusõpru üllatada.

Iga restoran valib ise, milliseid roogasid valmistada - eelroog, supp, salat või magustoit, tähtis on see, et põhikoostisaineks on silmud. 

Silmud ei ole lihtsalt kalad või loomad, kes kuuluvad sõõrsuuliste klassi ja viljelevad ränduri elustiili, need on ka maitsvad hõrgutised. Narva ja Narva-Jõesuu elanikud peaks uhkust tundma, et see haruldane liik on kohalikes vetes olemas. Arvestada tuleb ka sellega, et kogu maailmas ei ole rohkem kui 30 kohta, kus silmusid leidub.

Sündmuse korraldajate sõnul on eesmärgiks silmude kui kohaliku toiduaine tutvustamine. "Selle sündmuse ettevalmistamisel on minu eesmärk koos kohalike ettevõtjatega jutustada Eesti rahvale ja meie naabritele Ida-Virumaa gastronoomia võimalustest. Silmud on kohalik toit, kuid maailma pilguga vaadates on ta haruldane delikatess", - räägib sündmuse korraldaja Jevgeni Timoštšuk.

Silmupäevad avatakse 15. oktoobril Noorus SPA-hotelli restoranis Romantic Garden. Lisaks maitsvale õhtusöögile ootab külalisi ka väga huvitav kohtumine ühe Eesti tuntud kalakoka Vladislav Koržetsiga. Ta jagab silmude valmistamisega seotud nippe ja viib läbi meistriklassi. Vladislavi hakkab aitama üks erikülaline - Eesti estraadiesineja, kuid tema nimi on praegu saladus.

Laupäeval, 17. oktoobril toimub Narva Astri Kaubandus- ja meelelahutuskeskuses Silmulaat, kus osalevad erinevad restoranid, silmumüüjad ja -tootjad. Siin saab osta praetud, marineeritud ja elavat silmu ning degusteerida igasusuguseid silmuroogasid. Ürituse külaliseks on EV Presidendi Kantselei peakokk Taigo Lepik, kes valmistab hõrke roogi otse kõigi silme all. Seal toimub ka uue maitse esitlus - silmud kitsejuustuga, mis on väljatöötatud Silmupäevadeks Konju mõisa talus. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles