Mere äärde plaanitav vee- ja vabaajakeskus tekitab juba kirgi

Kristi Ehrlich
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Võsu randa kavandatav vee- ja vabaajakeskus võimaldaks kuurorti nautida aprillikuust kuni oktoobrini.
Võsu randa kavandatav vee- ja vabaajakeskus võimaldaks kuurorti nautida aprillikuust kuni oktoobrini. Foto: eskiis

Võsu randa keskuse rajamiseks algatatud detailplaneering on ärritanud lähedal asuvate kinnistute omanikke ja rannaala kinni ehitamise takistamiseks kogutakse Facebookis toetust.

Kommuuni “Võsu ranna päästmine” loonud suvilaomanik Liilit Kirss ütles, et ta pole kunagi olnud suur aktivist, kes tahaks maailma muuta, kuid selline asi ajas tal harja punaseks.

Rahulolematuse põhjuseks on Vihula vallavolikogu 19. augusti otsus, millega algatati detailplaneeringu koostamine ühele osale Võsu Rand 2 maaüksusest.

Detailplaneeringu lõplik eesmärk on ala kruntideks jaotamine, hoonestusala määramine ja vajalike rajatiste ning tehnovõrkude asukoha määramine plaanitava vabaajakeskuse jaoks.

Planeeringuala suurus on ligikaudu kolm hektarit ja see jääb kinnistul asetseva parkla ja mere vahele. Jutuks olev ala kavatsetakse jaotada kaheks kinnistuks, millest ühele on ette nähtud vee- ja vabaajakeskus, teine jääb endiselt Võsu Rand 2 kinnistuks ja seal säilib praegune olukord.

Vee- ja vabaajakeskuse rajamise eesmärk on vallaametnike idee järgi eelkõige suvitusperioodi pikendamine. Lisaväärtusena elavdab kompleks kogu ümbruskonda, tekitades uusi töökohti ning pakkudes kohalikele, suvitajatele ja turistidele võimalust nautida veemõnusid aprillist oktoobrini. Planeeringu eestvedaja ja finantseerija on Vihula vallavalitsus, kelle omandisse keskus ka jääb.

Liilit Kirss märkis, et ta pole üldsegi Võsu arenemise vastu, aga tegemist on alaga, kuhu ehitada ei tohi – lähemal kui sada meetrit veepiirist on ehitustegevus keelatud.

“Veekeskus veekeskuseks, aga kinni tahetakse ehitada kogu see piirkond,” lausus suvilaomanik ning viitas mitmusele, mida on hoonetest kõneledes detailplaneeringus kasutatud. “Ma ei ole nõus sellega, et rand kinni ehitatakse, ja ma arvan, et paljud inimesed ei ole sellega nõus.”

Kohti, kuhu vee- ja vabaajakeskust kavandada, on tema hinnangul Võsul teisigi: see sobiks näiteks maha lammutatud Merehotelli või siis üles ehitamata Neptuni asemele.

“Praegu lõhnab kahtlaselt selle järele, et keegi tahab magusas kohas raha teha,” ütles Liilit Kirss emotsionaalselt.

Ka Madis Ojaliiv, kelle abikaasale kuuluv kinnistu jääb samuti planeeritava ala lähedusse, ütles, et temagi pole veekeskuse tuleku vastu, kuid miks peab selle otseses mõttes randa ehitama.

Vihula vallavanem Annes Naan selgitas, et vastu merepiiri kindlasti midagi rajama ei hakata ja randa kindlasti ei suleta, ka elamumaid sinna ei tule ja krunte müüma ei hakata.

Lisaselgituste jagamiseks pandi eile õhtul Vihula valla kodulehele üles algatatud detailplaneeringu kohta käivad täpsustused.

Avalikesse aruteludesse kaasab vald nii kohalikud elanikud kui ka suvitajad, kelle arvamusi ja ettepanekuid edaspidi oodatakse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles