Valla juhtimine eeldab mõtlemist

Toomas Herm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aarne Laasil täitub varsti 25 aastat Laekvere vallajuhi ametis.
Aarne Laasil täitub varsti 25 aastat Laekvere vallajuhi ametis. Foto: Marianne Loorents

Aarne Laasil täitub varsti 25 aastat Laekvere vallajuhi ametis. Mõistagi ulatub töö algus veel nõukaaega, mil vallavalitsuste ja -volikogude asemel olid vastavalt külanõukogud ja töörahva saadikute nõukogud.

Aarne Laas meenutas: “Vallavanemaks sain puhtalt juhuslikult – olin töörahva saadikute nõukogu liige ja külanõukogu esimehel tervis halvenes.”  Lõpuks juhtus nii, et külanõukogu juht ei saanudki enam tööle tulla ja tema asemele oli uut vaja. Kohale kandideeris kaks inimest. Laasi mäletamist mööda võitis ta hääletamise napi enamusega.

Valdade tulekust mäletab Laas, et pidi tegema arengukava ja põhikirja. Aga keegi polnud varem sellise juriidikaga kokku puutunud. Juhtus nii, et maakonnas ei suutnud ise dokumente vormistada neli-viis valda, nende seas Laekvere. Maavalitsus oli sunnitud siis palkama ametniku, kes vajalikud dokumendid vormistas, et nende alusel Tallinnas Toompeal Arnold Rüütlilt valla tunnistus vastu võtta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles