Kuidas armastada muslimit?

Tauno Toompuu
, EELK assessor
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tauno Toompuu.
Tauno Toompuu. Foto: Erakogu

Mida sa teed, kui sulle kodutänaval jalutab vastu muslim? Tervitad? Naeratad? Tunned hirmu? Või sosistad itsitades, et isver, kui naljakad nad on? Pagulased pagulasteks, aga inimesed liiguvad ka suurte kriisideta järjest rohkem ning küllap leiame maailma suuruselt teise religiooni esindajaid sagedamini ka Maarjamaalt. Peagi on nad meie naabrid, laste mängukaaslased ja poegade naised ning tendents vanas maailmas näitab, et järjest rohkem on nad meie endi lihased tütred.

Kuidas tuleks neisse siis suhtuda? Kristlase vastus saab olla lihtne: armastusega. Viimastel kuudel on meid küll tõsiselt hoiatatud armastamast valimatult neid, keda me hästi ei tunne. Liigne armastus olevat ohtlik. Kindlasti on siingi omad argumendid, miks nii arvatakse, kuid Piibliga on seda raske põhjendada. Armastus on Piibli järgi kõige parem ja ohutum asi üldse.

“Armastus ei tee ligimesele kurja,” ütleb apostel Paulus roomlastele (Rm 13:10) ja kirjeldab korintlastele, kuidas armastus lepib kõigega, usub kõike, loodab kõike, talub kõike (1Kr 13:7). Jeesus ei ole vähem radikaalne. Näiteks andestamisest kõneldes annab ta ülesande andestada sulle liiga teinule lõpmatult või vähemalt 77 korda (Mt 18:22). Mõistuslikult täiesti ebaratsionaalne. Aga vähemalt jumalariigis kehtiv armastuseseadus ei püüagi olla ratsionaalne ja tark siinse maailma mõõdupuude kohaselt. Jumalik armastus, millele meidki kutsutakse, on tingimusteta ehk piirideta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles