Juhtkiri: Venelased võitsid infosõja

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Nädalavahetusel saabus ajakirjanikele paaritunnise etteteatamisega kaitsepolitsei kutse Tartusse, kus siseministril ja kapo juhil on anda edasi oluline info. Kuna asi toimus Tartus, siis oli taibukamatele selge, et mängus on Eston Kohver. Nii oligi. Juba jupp aega enne, kui pressikonverents kapo Lõuna esinduses alata sai, levitasid Vene meediakanalid uudist, et samal hommikul oli riigireetur Aleksei Dressen Eston Kohvri vastu välja vahetatud. See oli suur päev ja kauaoodatud positiivne uudis meile kõigile.

Kuidas edastati seda uudist aga Eestis, kuidas Venemaal? Venemaal illustreeriti seda kaadritega Vene-Eesti piiripunktist, näidati vahetut intervjuud rõõmsa Dresseniga sealsamas, lisaks lõike nii Dresseni kui ka Kohvri kinnivõtmisest, mis võis vabalt olla lavastus.

Pressikonverentsil näidati samuti Eston Kohvrit. Kuid seal piirdus asi sellega, et Kohver tänas kõiki temale kaasaelamise eest, siseminister Hanno Pevkur kinkis talle kollase lindi ja rohkem ajakirjanikud kümne minuti jooksul suurt midagi teada ei saanudki.

Küll aga tänati meediat mõistva suhtumise eest ja ka selle eest, et aasta jooksul ei tülitatud kordagi Eston Kohvri perekonda.

Nädalavahetusel kajastati seda ammu­oodatud uudist meil põhiliselt sellesama pressikonverentsi ja kõrgete riigitegelaste rõõmuavaldustega. Kogu muu pildimaterjal pärines aga Vene infokanaleist.

Ka analüütik Ahto Lobjakas pidas sellist olukorda veidraks. “Kui meile meeldisid kollased lindid ja me omistasime nii suurt tähtsust selle teema sümboolsele poolele, siis üks Eesti kaamerapilt sellest sillast oleks olnud sündmuse ajaloolisust arvestades väga omal kohal,” ütles ta raadiosaates “Olukorrast riigis”.

Õhku jäi palju küsimusi, millele avalikkus ei saa vastuseid ilmselt kunagi. Ometi jäi mulje, et selles vahetuses võitis nii sisulises mõttes kui ka kajastuses ehk kui soovite, siis infosõjas, just Venemaa pool.

Meie saime küll oma kodaniku tagasi, selle vahejuhtumi tagajärjel hakati ka riigipiiri võsast puhastama, kuid mis edasi? On selge, et Kohvri röövimine oli ühe poole jaoks suur fopaa, teise jaoks töövõit, kuid sama selge on ka see, et me pole selliste intsidentide eest ka tulevikus kaitstud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles