Rakke lubjakivi läheb söödaks ja ehitusplokki

Kristel Kaljuvee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lubjakivi.
Lubjakivi. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Aseri karjääri savi kuumutades saab sellest punaseid telliseid. Kui segule lisada aga Rakke lubjatehase lubjakivijahu, on tulemiks hoopiski kollased tellised. Just need, mille poolest on tuntud näiteks Statoili teenindusjaamad, Säästumarketid ja Jehoova tunnistajate kuningriigi saalid.

Lupja, meie jaoks nii argist või isegi mittemidagiütlevat ainet, leidub pea igas eluvaldkonnas, enim aga ehituses. Jahvatatud lubjakivi (filler) on näiteks klaas- ja kivivillas, teeehitusmaterjalides ning ehitusplokkide segus. Rakke lubjatehase, mis on ASi Nordkalk osa, suurkliendiks on näiteks ka Kunda lähistel asuv Aeroci tehas.

Üheks praeguse aja kõige uuemaks ja olulisemaks lubja kasutusalaks on suitsugaaside puhastamine väävliühenditest. “Eesti Energia on meie klient juba neli aastat,” ütles Nordkalki tootmisjuht Aider Sirp. “Nemad kasutavad meie lupja oma suitsufiltrites, kus see kahjulikud väävliühendid kinni püüab,” lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles