Järgmisel nädalal algav Priit Pärna Animafilmifestival pöörab pilgu maale

, peatoimetaja asetäitja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Filmifestivali raames saavad koolinoored  animatsioonitöötubades oma loovuse proovile panna.
Filmifestivali raames saavad koolinoored animatsioonitöötubades oma loovuse proovile panna. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

12. oktoobrist 1. novembrini kestev Priit Pärna IV Animafilmifestival (PPAFF) pöörab senisest enam tähelepanu animasõpradele maapiirkondades ja laiendab alafestivali “Kino maale” haaret.

Kaheksat animatsiooniprogrammi näeb rohkem kui 20 kultuurimajas, raamatukogus, noortekeskuses ja koolis üle Eesti.

“Eelmise aasta kogemus näitas, et alafestival “Kino maale” oli oodatust edukam ning tõi maapiirkondade kinosaalidesse palju huvilisi. Seetõttu pööramegi sel aastal oma pilgu maale ja seisame selle eest, et animatsioon väikestesse saalidesse jõuaks ja sinna ka jääks,” kommenteeris PPAFFi peakorraldaja Indrek Jurtšenko.

Tänavuse PPAFFi kavas on kaheksa animatsiooniprogrammi, neli alafestivali ning animatsioonikoolitus koolilastele ja noortele. Kogu festivali programm on külastajatele tasuta.

“Ehkki PPAFFi kinosaalid on tänavu eeskätt maapiirkondades, jõuab sealsetele ekraanidele suur animatsioon. Teeme esmakordselt koostööd kolme rahvusvahelise animafilmifestivaliga — Monstraga Portugalist, Animatekaga Sloveeniast ja HAFFiga Hollandist,” ütles Jurtšenko ning lisas, et rahvusvahelise koostöö edendamine on PPAFFile jätkuvalt väga oluline.

Kaheksa animatsiooniprogrammi toovad publikuni Rao Heidmetsa retrospektiivi, eripalgelise Portugali uusanimatsiooni, Eesti Kunstiakadeemia tudengite uusanimatsiooni, lasteanimatsiooniprogrammi Sloveeniast ning Hollandi Animafilmifestivali programmist täispika hiina animatsiooni.

Kõiki programme on võimalik näha 26., 29. ja 30. oktoobril Tapa kultuurikojas ning valikuliselt alafestivali “Kino maale” raames enam kui 20 maapiirkonna kinosaalis üle Eesti. Alafestivaliga löövad kaasa raamatukogud, kultuuri- ja rahvamajad, koolid ning lasteaiad Harju-, Hiiu-, Jõgeva-, Järva-, Lääne-Viru-, Põlva-, Rapla-, Tartu- ja Võrumaal.

Lisaks teeb PPAFF koostööd oktoobri keskpaigas toimuvate Kuressaare Animapäevadega, kus publikuga kohtub Portugali filmifestivali Monstra kunstiline juht Fernando Galrito.

PPAFFil on varuks veel kolm alafestivali — ka tänavu veereb festival mööda maad, triivib vetel ja annab au.

Bussianimatsioonist saab osa GoBusi mugavates liinibussides. Koostöös Tuule Laevade ja Elb-Link Reederei GmbH’ga seilab Laevaanimatsioon seekord rahvusvahelistel vetel — Saksamaal, Elbe jõel. Alafestival Militaaranimatsioon pakub Kaitseväe 1. Jalaväebrigaadi sõduritele lisaks animafilmidele ka töötubades osalemise võimalust.

Tavapäraselt hindab PPAFF kõrgelt värsket talenti. Nukufilmi Lastestuudio abiga ärgitatakse 13.–15. oktoobril koolilaste ja -noorte loovust, kujutlusvõimet ja käelist osavust animatsioonitöötubades Tapa gümnaasiumis. Töötubadesse registreerumine on avatud reedeni, 9. oktoobrini.

Teisipäeval, 27. oktoobril linastub kl 18 ja kl 20 Tapa kultuurikojas Veiko Õunpuu värske film “Roukli”. Laupäeval, 31. oktoobril kl 18 premeeritakse animatsioonitöötubades valminud parimate tööde autoreid ning tehakse PPAFFist kokkuvõtteid festivali galal Tapa Kultuurikojas.

Priit Pärna Animafilmifestival sai alguse 2012. aastal Tapal ning kutsuti ellu rahvusvaheliselt tunnustatud Eesti animafilmirežissööri Priit Pärna auks. Tänavu toimub PPAFF neljandat korda ning kestab 12. oktoobrist 1. novembrini. Sel hooajal kannab PPAFF EFFE kvaliteedimärki.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles