Arvo Pärdi lastelaulude plaat toob arhiivilood rahva ette

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
"Lapsepõlve lood".
"Lapsepõlve lood". Foto: Internet

Eesti Rahvusringhääling koostöös Arvo Pärdi keskuse ja Raadio Laste Laulustuudioga annab välja Arvo Pärdi lastelaulude CD “Lapsepõlve lood”. Plaadile on kogutud valik Arvo Pärdi lastelaule, mis on kirjutatud vahemikul 1956–1970, enamasti näidenditele ja multifilmidele.

“Ma käisin iga päev lasteaias, kuni keskkooli lõpuni,” ütleb Arvo Pärt ja jääb kuulajale kavalalt otsa vaatama. Alles pärast mõõdukat pausi lisab ta: “Minu ema oli Rakveres lasteaiakasvataja ning pärast oma koolitunde läksin ikka ema juurest läbi.” Seal istus tulevane helilooja tihti klaveri taha ning mängis või improviseeris oma väikestele sõpradele.

Veel praegugi, palju aastakümneid hiljem, teab ta peast hulga lasteriime ja naljasalme ning võib neid parajal hetkel taskupõhjast välja võluda. Lastega leiab Arvo Pärt kergesti ühise keele.

Plaat on sündinud laulja ja dirigendi Kadri Hundi algatusel, soovist salvestada Arvo Pärdi lasteloomingut koos Raadio Laste Laulustuudioga ning seda ka laiemalt Eesti laste- ja mudilaskooride repertuaari tuua.

Plaadi jaoks valmisid Tauno Aintsil koostöös Arvo Pärdiga klaviiridest ja filmimuusika partituuris laiali paisatud lauludest uued värvikad instrumentaalseaded.

Kõik seaded on plaadil ka eraldi fonogrammidena välja toodud. Ilmuval plaadil kõlavad näiteks “Mina olen juba suur”, “Lepatriinu laul”. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles