Soe sügis soosib heki pügamist

, K-rauta aiakaupade tootejuht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soe sügis soosib heki pügamist.
Soe sügis soosib heki pügamist. Foto: K-Rauta

Suurema osa koduaia hekkide pügamiseks on aastas kaks sobilikku aega – hiline kevad ja varane sügis. Noori lehtpuuhekke, mis pole veel oma kasvu saavutanud, pügatakse korra aastas, kas varakevadel või suve lõpus. Kui hekk on juba täiskasvanud, siis pügatakse seda 1 – 3 korda aastas.

Pügamise aeg sõltub paljuski hekist, näiteks kevaditi õitsevaid hekke ei raatsita enamasti õite tõttu kevadel lõigata ning siis tuleks see töö ette võtta sügisel. Samas leidub ka õitsvaid hekke, mida tuleb lõigata kohe pärast õitsemist, üheks selliseks on sirel, mida sügisel enam kärpida ei tohiks.

Eestis väga levinud viirpuuhekki võib lõigata nii septembris kui oktoobris, kuid öökülmade aega ei tohiks seda tööd siiski jätta. Kui viirpuu kõrgust on mõistlik kärpida suvel, siis harvenduslõikuseks on parim aeg oktoobris või märtsis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles