Eston Kohvri naasmine - kas võit või pretsedent?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kui Eston Kohver koju tagasi jõudis, rõõmustasime kõik. Lõpuks ometi olid selle mehe vintsutused läbi saanud, abikaasa ning pereisa oli ootava perekonna juurde koju tagasi jõudnud. Kollase lindi kandjad võisid nüüd oma lindikesed kõrvale heita. Kas see oli meie diplomaatia suur võit?

Kui hr Kohver rööviti ning Venemaale viidi, olid teadjamad inimesed kindlad, et kauaks ta sinna ei jää. Küllap vahetatakse varsti kellegi vastu välja. Luureohvitseride väljavahetamine on juba vana traditsioon.

Näiteks 10. veebruaril 1962 toimus Berliinis Glienicke sillal tuntuim vangide vahetus. Ameerika pool andis välja vene-juudi pagulasperest võrsunud NSVLi luuraja polkovnik Vilyam Fisheri, rohkem tuntud varjunime Rudolf Abel järgi, kes oli USA tuumasaladusi nuhkides USA kaitsevõimele tublisti kahju teinud ja seal 45 aastaks vangi mõistetud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles