Sigade import on juba tagajärg

Einar Vallbaum
, riigikogu liige maaelukomisjon
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Einar Vallbaum
Einar Vallbaum Foto: Erakogu

Teame juba algklassidest, mis on põhjus-tagajärg-seos. Või vähemasti peaksime teadma, niikaua kui tegemist ei ole komplekssete nähtustega, kus tegemist pole ühesuunaliste mõjudega. Näiteks mõjutavad üksteist erinevad makromajanduslikud näitajad, nagu inflatsioon, töötuse määr, SKT ja investeeringute määr, ning Thomas J. Sargent ja Christopher A. Sims pälvisid põhjuse ja tagajärje seoste alase uurimistöö eest makro­ökonoomikas 2011. aastal Nobeli majanduspreemia.

Teadlased arendasid meetodeid, kuidas need näitajad üksteist mõjutavad, sest on selge, et poliitika mõjutab majandust ja majandus poliitikat.

Ja seda ka nii lihtsasti hinnatavate juhtumite puhul nagu sigade katk ja sellega seonduva kriisi reguleerimine. Matemaatiliselt on juhtum lihtne: farmides nakatuvad sead, korraldatakse sigade sundtapmine, sealiha pakkumine langeb, nõudlus aga jääb, ning kui riik tuge ei osuta, tuleb ettevõtjatel kas tegevus lõpetada või otsida alternatiive.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles